4/14/2017

Hai.. Terasa ke?

Hari tu kan, ada lah sorang yang agak hebat jugak dalam bidang yang dia ceburi bagi statement yang menyakitkan hati pendengar yang mungkin mengangkat dia sebagai idola. aku tak lah mengagumi dia sangat. sebab bagi aku manusia ni sama je semuanya. yang buat masing-masing berbeza cuma cara masing-masing berfikir dan bertindak atas sesuatu kehendak. kalau usahanya lebih, kena pulak cara yang betul, maka hebat lah orang tu berbanding orang lain. lagi pun segala nikmat & hikmat ni semua milik Allah yang mutlak. semua ni pinjaman je. hehe

tapi yang buat ramai sentap bila dia seorang yang dikira antara orang yang terbaik, mengeluarkan kenyataaan seolah-olah menghina orang yang baru mula belajar atau berjinak-jinak dalam dunia sukan. tapi dia memang dah minta maaf secara terbuka dekat facebook dia walaupun statement mengecilkan hati tu keluar kat tv. katanya, pihak media yang potong banyak maka jadilah ayat yang seakan menghina itu.

yang kecil hati, terasa, confirm lah meradang. yang baik dengan dia atau nak jaga aib dia pulak cuba backup dia.

tapi apa yang aku nak sampaikan, dalam dunia yang penuh fitnah ni, tak kira lah setinggi mana kedudukan kita, bila melakukan sesuatu perkara, eloklah untuk mengelak dari meletakkan diri kita dalam kancah fitnah. bila bersembang tu, gunakan ayat yang baik-baik. doakan yang baik-baik. jangan bagi ruang untuk orang meletakkan kita dalam kutukan dan kritikan masyarakat.

bukan senang, tapi berdoalah supaya kita semua terhindar daripadanya. salam Jumaat & salam Surah alKahfi

Barangsiapa menempatkan dirinya atau pergi ke tempat yang menimbulkan persangkaan, maka janganlah menyesal jika orang lain bersangka buruk padanya! (Saidini Umar Al-Khatab) 

No comments:

Resepi Choc Chip Cookies

Bahan A 250gm butter atau marjerin (buttercup tu contoh marjerin. kalau pakai pure butter, bau dan rasa lebih sedap berbanding marjerin) ...