3/27/2017

Pakej Aiskrim sekitar Selangor & Lembah Klang

0 COMMENT
Assalamualaikum

ingin dapatkan pakej aiskrim pada majlis anda?


kami ada menawarkan pakej aiskrim yang berpatutan dengan peruntukan kewangan anda. sesuai untuk majlis perkahwinan, hari jadi, hari keluarga, hari sukan, rumah terbuka dan sebagainya!

setiap pakej akan mendapat satu mangkuk Banana Split percuma.

hubungi nombor yang tertera sekarang!

3/16/2017

Kemalangan

0 COMMENT
Bismillahirrahmaanirrahiim.

Dah lama tak menulis. Hari ni dapat menulis balik sebab kereta tak ada. Selama ni aku seorang pemandu Grab Car memandangkan pekerjaan tetap amatlah payah nak dapat. Setahun jugak la aku menganggur ni.

Aku tak ada kereta - ye. Sebab kemalangan jalan raya. Dalam tempoh setahun, dah 5 kali aku mengalami masalah kenderaan, 3 daripadanya adalah terbabit dengan kemalangan.

Kes pertama, aku langgar lori. Ye L O R I. Aku langgar belakang lori. itu memang salah aku. Masa tu aku tak perasan lori tu brake, maka aku terhentam bontot lori. Memandangkan kesannya amatlah sedikit, lori tu tak perasan langsung aku langgar dia. Tapiiiiiiiiiii....... bonet kereta aku kemek teruk. Hairan kan. tapi memandangkan macam tak beri kesan langsung kat enjin aku biarkan je lah kemek tu.

Kes kedua, aku keluar dari parking depan rumah. Ye, depan rumah. Bila bergerak aku rasa tayar depan sebelah kanan terjungkit. Bila keluar kereta aku tengok papan sebesar tapak tangan melekat dekat tayar. Ok lah dah nampak apa yang berlaku, terus pergi bengkel tampal cacing. Macam pelik jugak tiba-tiba ada kayu berpaku kat tempat parking depan rumah. tapi takpe, kita bersangka baik saja lah ye. RM5, selesai semua.

Memandangkan mileage kereta dah naik, maka terpaksalah hantar kereta ke bengkel untuk rutin service. tapi disebabkan bonet depan kemek, aku pun repairlah kereta, 2 bulan jugak lah tak ada kereta. Melanguk. hati gembira kereta dah dapat & cantik. Selang 3 hari, dalam perjalanan nak ke birthday party kawan, kereta aku kena langgar dari belakang. kereta depan emergency brake, aku pun ikut sama. kereta belakang tak sempat brake terus hentam kereta depan sekali. jadilah aku sebiji sandwich yang malang. bumper depan yang baru tukar, retak. bonet belakang kemek ke dalam, sampai mangkuk letak tayar simpanan pun sama kemek. kereta belakang tak berapa kemek, pecah geli-geli je. kereta depan kemek sikit je pun, tapi paling bising antara kitorang bertiga.

Ini pengalaman pertama aku terbabit kemalangan serious ni. aku cuba bertenang sebab ramai orang luar berhenti nak "menolong" - hantar bengkel saya.. hantar bengkel kawan saya.. hantar bengkel nenek saya.. Aku tengangkan fikiran, call adik aku yang berpengalaman jadi pomen beberapa tahun. "kau snap gambar kereta depan & kereta belakang yang kemek tu, sekali dengan no plate, ambil nombor telefon kereta depan & belakang, then blah. kereta ko boleh jalan lagi kan" saya yang menurut perintah, buat apa yang diarahkan lalu pergi dari situ.

Kereta belakang macam biasa cuba negotiate agar aku tak buat laporan polis dan memberikan janji manis bahawa dia akan tanggung kos membaiki yang hanya dalam RM1000-RM1500 dengan cara ketuk & cat bagi cantik dalam masa seminggu. tak buat laporan polis? ketuk je? boleh percaya ke ni.. reverse sensor aku pecah. body kemek teruk nak ketuk. yang patah2 tu macam mana. takpelah.. sekurang-kurangnya kalau ada laporan polis aku boleh claim insurance, kerata nampak baru, dapat genuine part pulak tu. takpelah. aku tolak dengan baik.

kereta depan pulak, minta kat aku RM150 nak ketuk dan cat kereta dia. dia cakap tak perlu report polis pasal kereta dia sebab dia kata tak nak aku kena denda. baiknya hati. aku tanya pegawai polis yang ambil keterangan aku, katanya kereta depan kalau ada 100 ke infinity sekalipun, tetap boleh claim insurance kat kereta belakang sekali. Oooooo... nasib baik aku tak bayar ape-ape. aku tanya jugak pegawai polis tu, aku kena denda ke? TAK. tetaplah kereta belakang sahaja yang menanggung.

maka selesai semuanya, tambah lagi 2 bulan jugaklah aku melanguk tak ada kereta. tapi kali ni aku boleh claim lost of use. bengkel yang kita hantar untuk repair tu akan bagi semua dokumen, kita bawa pergi ke tempat insurance kereta belakang & claim pun tak ambil masa yang lama.

kes keempat, aku masuk parking dalam sebuah pusat beli belah sebab nak singgah solat. sambil-sambil tu beli makanan isi perut lapar. tengok-tengok barang kut ada yang murah-murah ke kan. bila balik, tengok tayar depan belah kanan dah flat habis. ada kesan koyak kat belah tepi tayar. tengok gaya macam dah flat sebelum parking lagi. maka aku redah ajelah sampai kedai tayar. kalau tukar tayar spare pun bukan boleh pakai lagi tayar tu. bila check memang x jumpa paku ke ape benda tajam. mungkin cacing sebelum ni tertanggal kut.

kes kelima, aku buat Grab Car. dalam kereta ada penumpang. sorang lelaki sorang perempuan & bukan warganegara. tak tahu apa masalah aku hari tu. nak kata stress, tak pun. sejak kena hentam dari belakang dulu, memang aku bawa kereta secermat mungkin. tapi tak tahu hari tu, orang cakap menda dah nak jadi kan. traffic light hijau, aku belok kekanan. ikut waze je. baru belok sekejap, tetiba ada motor betul-betul depan aku. Ya Allah aku salah lorong. patutnya aku duduk belah kiri, tapi aku duduk belah kanan. motor sempat elak kekanan sikit lalu terbanglah beliau lalu menghentam sebahagian kereta aku. bumper, bonet depan, body kanan sebelum pintu - kemek. cermin depan, lampu kanan & signal kanan depan pecah. rider? Alhamdulillah luka kecil. aku mengaku salah, minta maaf, ambil gambar, tukar-tukar no phone & masing-masing berlalu. aku buat report polis, denda RM300 dan SEDIHNYA.

5 kejadian dalam setahun. 3 kemalangan jalan raya. hilang punca pendapatan berkali-kali.

Ya Allah, permudahkanlah urusanku.

wahai Allah, engkaulah Tuhanku, tiada Tuhan bagiku kecuali hanya engkau. Padamu aku bertawakkal, dan engkau adalah Tuhan dari Arsy yg Maha Besar. Apa yang dikehendaki Allah pasti terjadi, dan apa yang tidak dikehendakinya pasti pula tidak akan terjadi, dan tiadalah daya upaya dan tiada pula kekuatan kecuali hanya dengan Allah yang Maha Tinggi dan Maha Besar. Aku yakin bahawasanya Allah meliputi segala sesuatu dengan ilmunya. Wahai Allah, aku berlindung dengan Engkau dari kejahatan diriku dari kejahatan tiap-tiap makhluk yang melata di bumi ini, Engkaulah yang mengendalikannya. Bahawasanya Tuhanku sentiasa berada di jalan yang lurus. Amiin.

10/25/2016

Rutin

0 COMMENT

Dulu,  masa ada pekerjaan yang boleh dikategorikan sebagai jawatan yang agak gah,  gaji yang agak lumayan dan kerja yag sangat sibuk, boleh dikatakan hari-hari akan keluar pagi balik malam hampir pagi. OT? Takde. Kerja amal. Haha. Lepas berlaku satu insiden yang menyiat hati, aku berhenti macam tu je. Saving? 0. Menyesal? Tak jugak lah walaupun aku ni hampir sebatang kara tapi aku sikit pun tak rasa menyesal tinggalkan tempat tu.

Sekarang 5:30 pagi terjaga, golek-golek atas katil sampai 6 pagi siap-siap mandi pergi kerja. Masuk 8:30 tapi jam 8 aku dah sampai. Bukan semangat sangat tapi kalau keluar rumah lewat sikit, aku akan sampai office lepas 8:30. So nak tak nak kena la keluar awal jugak.

Sharp 5:30 aku balik. Takdenye baru nak kemas barang. Balik pun bukan terus ke rumah, tapi ke kedai. Almaklumlah, orang tak berapa nak mampu kena lah buat 2-3 kerja sehari. Alhamdulillah rezeki kawan luas, dia mampu buka kedai & bagi aku tumpang meniaga kecil-kecilan.

Memang banyak nikmat aku sebelum ni sikit sikit kena tarik, tapi aku tak boleh la mengeluh. Apepun aku cuma mampu berusaha & berdoa semoga dipermudahkan urusan. Semoga orang-orang yang banyak bantu aku dalam keadaan aku sedang jatuh tertungging ni diberi limpahan rahmat & kasih sayang Allah SWT. Amiin ya rabbal alamiin.

 

[expect] the un[expect]ed Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez