2/07/2018

Idea

0 COMMENT
Idea oh idea.

setiap kali tengah drive, kayuh basikal, berlari atau apa2 sahajalah aktiviti sekalipun, mesti ada idea yang datang mencurah-curah untuk menulis. masa tu nak menulis memang tak sesuai la kan. tapi..

tapi bila duduk depan komputer, sign in blogger, terus blank. semua hilang. tak tahu dah nak tulis apa.

alahai. penulis amatur ni.

mujur blank. ada jugak yang tertulis ni. kah kah kah.....

TUKAR CARA BERDOA

0 COMMENT
Dapat mesej dari group Whatsapp, share untuk panduan sendiri & semoga yg membaca beroleh manfaat yg sebanyaknya.


In Shaa Allah siapa yang betul-betul amalkan, The Power of Doa ini, boleh mengubah hidup kita menjadi yang lebih baik. In Shaa Allah.....

#FORMULA_1

Sebelum ini kita selalu berdoa, " ”Ya Allah berikanlah aku kekuatan”
Jika kita berdoa begitu, maka Allah akan sentiasa UJI untuk test kekuatan kita. Faham?

Jadi doa yang kita boleh betulkan ialah,

" Ya Allah lapangkan kesulitan apa yang aku hadapi ini, Ya Allah keluarkan aku dari kesulitan ini, Ya Allah bantulah aku".


#FORMULA_KE_2

Selain daripada itu, kita sebelum ini mungkin selalu berdoa, ”Ya Allah BERILAH aku...”

Jadi, selepas ini kita tukar sikit doa iaitu,
.
" Ya Allah KURNIAKANLAH aku...”

Kerana apa? Jika kita sebut BERI maka bila-bila masa Allah boleh ambil balik. Namun, jika sebut KURNIA, maka Allah akan kurniakan kita sesuatu sampai bila-bila In Shaa Allah.


#FORMULA_KE_3

Satu lagi, selalu saya dengar dan nampak orang doa begini, ”semoga DIMURAHKAN rezeki”

Selepas ini, latihkan baca doa begini,

" semoga DILIMPAHKAN rezeki yang berpanjangan dan berkat."

Nampakkan dua perbezaan doa itu? Doa kena betul, sebab setiap doa kita Allah dengar dan yakin Allah makbulkan doa kita. Jadi dengan doa ini saya nampak betapa pentingnya untuk kita praktikkan dalam kehidupan seharian.


#FORMULA_KE_4

Selain itu, selalu kan kita berdoa seperti ini, contohnya,

”Ya Allah, kurniakanlah kami zuriat, anak yang soleh dan solehah”

Dan setiap kali itu jugalah kita akan berasa kecewa, stress bila doa tidak dimakbulkan Allah.

Kalau selama ni kita hanya minta pada Allah sekadar nikmat sahaja. Kita tak benar-benar ikhlas meminta padaNya supaya diberikan nikmat yang lebih bernilai. Maka hari ini, ayuh kita tukar cara berdoa seperti ini, contohnya,

' Ya Allah, sekiranya dengan mempunyai zuriat dapat mendekatkan aku dengan diriMu maka makbulkan ya Allah

Sekiranya dengan mempunyai anak membuatkan Engkau lebih memandangku ya Allah, maka kurniakanlah

Sekiranya dengan mempunyai anak membuatkan ibadahku lebih bertambah dan solatku lebih khusyuk maka izinkanlah nikmat ini Engkau pinjamkan padaku ya Allah.....
.
Kerana Engkau sahajalah sebaik2 perancang dan Engkaulah Tuhan yang Maha mengetahui atas segala sesuatu yang terbatas bagiku’
.
Amin Ya Mujib


Sebabnya, bilamana kita berdoa seperti di atas ini, matlamat dan objektif dalam doa itu bukan terfokus pada nikmat semata, tapi lebih ikhlas kerana hubungan kita pada Allah yang memberikan nikmat itu.


#FORMULA_KE_5

Selalu juga, bila kita berdoa kita minta macam-macam pada Allah. Hingga kita lupa nak bersyukur atas segala nikmat yg telah Allah beri. Kita lupa nak bersyukur dengan rezeki yg sudah ada di hadapan kita.

Jadi nya, bersyukur dulu atas apa yg Allah dah beri, maka Allah akan tambahkan lagi..... Sebagai contoh,

' Ya Allah, aku bersyukur umurku masih panjang lagi pada hari ini, maka Engkau jadikanlah hariku sebagai ibadah kepada Mu. Dan redhalah kepadaku ya Allah’


#FORMULA_KE_6

Satu lagi cara berdoa adalah dengan mendoakan orang lain. Kerana bila mendoakan orang lain, seluruh malaikat di arasy akan turut mengaminkan doa kita. Satu contoh,
.
' Ya Allah, sahabatku ini dalam kesulitan dan kesempitan ya Allah..... bantu lah dia ya Allah, lapangkan kesulitannya, permudahkan perjalanan hidupnya ya Allah’


Moga Perkongsian Ini Bermanfaat 🙂

1/18/2018

Pulau Indah 180 Malaysia 2018

0 COMMENT
Event berbasikal roadrace pertama yang aku masuk seumur hidup aku, bawak roadbike. sebelum ni pernah la masuk Melaka Century Ride 2015, tapi masa tu aku bawa MTB je. 

preparation memang takde. team yang aku join ni boleh katakana last minute jugak la inform nak cari teammate perempuan. 4 minggu sebelum event aku dapat pinjam 1 basikal RB kawan aku walaupun basikal tu agak besar & tak berapa sesuai untuk aku. dapat la cuba untuk buat long distance 160km.

masa mula-mula bawak RB, baru faham. kenapa bila bawak speed bawah 35kmph, tak rasa apa-apa. memang ringan berbanding dengan aku yang bawak MTB selama 4 tahun ni. cuma bila ada steep climbing (contoh: Bukit Miku), memang teruk kalau bawak RB. gear tak cukup!

berbalik pada event PI180 ni, pagi sebelum event memang rasa berdebar. seriau sebab tahu jalanraya untuk route ni tak pernah cantik. jalan berlubang-lubang, berbonggol-bonggol. tapi sehari sebelum event, ada desas desus mengatakan bahawa polis trafik tidak dapat memberi kerjasama kepada event ni. dan pagi tu jugak organiser inform yang memang polis takde untuk jaga traffic, so race dibatalkan dan diganti dengan funride. 

ada yang Tarik diri, tak nak kayuh. ada yang kayuh sendiri-sendiri. tapi ramai yang stay untuk kayuh funride. aku? lega... sebab tak ada race. aku rasa aku belum cukup bersedia nak race sejauh 180km ni.

apepun, tahniah kepada organiser sebab sedaya upaya ambi hati participants. makanan mewah, medal finisher dapat, jersey dapat dan yang paling penting - full refund!

terima kasih GKAB - atas kepercayaan untuk ambil aku sebagai rider perempuan team korang.

 

[expect] the un[expect]ed Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez