7/05/2018

Berbahagialah adik Adam Rayqal

0 COMMENT

Sedih betul bila dengar berita pasal adik Adam Rayqal ni. Walaupun aku ni takde family sendiri, apetah lagi anak sendiri tapi aku rasa sedih jugak la. Even geram, kecewa, marah semua pun ada.

Aku tak nak komen pasal sape salah sape betul. Yang itu biarlah pihak yang berkuasa menentukan sebab tu mereka diberi kuasa dan kepercayaan kan.

Aku cuma nak suarakan pendapat pasal masa drive balik kerja sangkut teruk dalam jem petang semalam, kat bernama radio ada cakap pasal penguatkuasaan lesen ke atas pengasuh persendirian.

Nak call, tangan jenis gigil gemuruh guruh berdentum dalam badan. Nak taip mesej, tengah drive pulak. So aku taip kat sini je lah. Biar lambat asal selamat. Hihi

Pada pandangan aku, perkara tu ada baik ada buruknya. Yang baik contohnya pengasuh adalah lebih dipercayai. Contohnya macam kita naik kapal terbang pastu kita tahu yang pilot tu ada lesen yang sah untuk bawa kita. Jadi risiko untuk kemalangan tu rendah. Sama la dengan pengasuh ni. Bezanya, kita hantar budak / bayi yang tak tahu apa2, malahan nak bercakap pun tak mampu. Makan nak kena bersuap. Pakai nak kena siapkan. Even tak tahu bezakan mana betul mana salah n mana bahaya mana selamat. Pengasuh tu la yang akan jadi pilot untuk anak2 yang diasuh.

Yang kedua, bila dah ada lesen dah tentu ada pantauan dari pihak tertentu. Kena renew setiap beberapa bulan. Kena adakan audit dan sebagainya. Maka risiko untuk pengasuh menjalankan tanggungjawab dengan sambil lewa kemungkinan besar adalah rendah.

Tapi kita sebagai orang biasa yang makan cukup2 ni kena fikir la jugak. Kenapa kebanyakan ibu bapa cari pengasuh persendirian bukan pengasuh swasta yang tentunya berlesen, bersijil dan sebagainya. Sebab utama tentunya kekangan kewangan. Kemungkinan pengasuh persendirian menawarkan harga yang jauh lagi murah berbanding pengasuh berlesen lain. Bila dah dikenakan sijil, lesen dan sebagainya sanggup ke ibu bapa nak hantar dengan bayaran lagi tinggi? Kalau kata harganya naik 50% contohnya, tambah beberapa ringgit sebulan dah macam hantar kat taska kan.

Lagi satu kekadang pengasuh persendirian ni dilantik orang2 kawasan tu. Contoh jiran sebelah tau dia ni surirumah, ada anak kecil sorang. So dia pun minta tolong jaga anak dia jugak. Bulan2 bagi upah. Bila jiran2 lain dengar pun nak hantar kat dia jugak. So secara tak langsung dia pun jadi pengasuh persendirian. Bukan nak sangat pun tapi sebab nak tolong jiran2 sambil tambah income.

Lepastu pulak orang tu dah berusia. Mungkin lebih 50 tahun. Orang lantik dia jugak jadi pengasuh persendirian. Nak suruh pergi ambil lesen bagai alahai. Dah la duduk rumah sorang2, tak pandai bawak kereta. Menulis pun orang buat. Camne.

Ni la contoh situasi. Saje je tulis sekadar pandangan peribadi. Tidak berniat untuk menaikkan atau menjatuhkan mana2 pihak. Manatau yang buat dasar perundangan ni nanti ada idea lagi bernas yang boleh dibahaskan kan.

Apepun, aku ingin ucapkan salam takziah kepada keluarga Allahyarham. Semoga dipermudahkan segala urusan mereka sekeluarga & Allah mengurniakan kekuatan & ketabahan buat keluarga Adam. In Shaa Allah.

6/12/2018

Makbul Doa

0 COMMENT
Bulan puasa tahun ni, aku banyak luangkan masa dengan kerja. Kerja bergaji & meniaga. Setiap malam aku akan siapkan tempahan choc chip cookies sebab sebelah siang aku kerja pejabat.

Habis kerja tadi, aku terus pergi ke arah Bangsar South. Nak COD cookies dekat sorang customer ni. Jalan memang jem ya amattt. Nak-nak pulak waktu maghrib dah dekat. Orang berpusu-pusu balik kerja lah, nak pergi kedai makan lah. So aku stuck lama gila dalam traffic.

Radio mendengarkan satu ceramah. Kisah seorang lelaki, tiba-tiba hati dia terdetik nak bermusafir. Tak ada apa-apa sebab pun kenapa tapi hati dia meronta-ronta nak bermusafir. So dia pun keluar lah seorang diri sejak awal pagi selepas solat Subuh. Bila menjelang malam, dia berhenti kat satu masjid. Niatnya untuk iktikaf dalam masjd je la. lagipun dia bermusafir dan masa zaman tu tak ada rumah tumpangan ke hotel ke ape lagi. tapi datang sorang laki. kalo ikut zaman kita ni, kira AJK masjid la. halau dia keluar. dia cakap ni masjid. tak boleh tido dalam masjid. So lelaki ni pun keluarlah. dia duduk dekat beranda masjid. pun kena halau jugak. kat beranda tak boleh duduk.

kebetulan, ada sorang lelaki orang kampung tu jugak nampak lelaki ni kena halau. lelaki ni datang la dekat si musafir ni, "jom g rumah aku. aku akan hidangkan ko roti dan air. tido la satu malam kat rumah aku. esok pagi ko nak keluar jalan balik, pergi lah memana ko suka" so lelaki musafir ni pun ikut la laki tu balik. masa ada kat rumah lelaki tu, yang musafir ni perhatikan je tuan rumah. sepanjang hari mulut dia tak berhenti-henti beristighfar. dia rasa pelik terus tanya " maafkan saya encik. kalau encik tak keberatan, cerita la kat saya kenapa sepanjang hari encik sentiasa beristighfar. encik ada problem ke? cer share ngan saya sikit" lelaki tuan rumah tu pun jawab "sebenarnya aku ni ada satu hajat. sampai sekarang aku tak dapat2 lagi hajat aku ni. aku teringin sangat jumpa dengan seorang lelaki. seorang imam. nama lelaki itu Ahmad bin Hanbal. seorang imam yang sangat dekat dengan Allah. setiap hari aku beristighfar supaya Allah temukan aku dengannya" dengar je cerita lelaki tu, si musafir ni terus menangis. "sebab istighfar kau la aku bermusafir. sebab istighfar kau lah aku kena halau dari beriktikaf di masjid. sebab istighfar kau lah aku kini berada di hadapan kau. akulah Ahmad bin Hanbal, orang yang kau ingin sangat berjumpa"

maka keduanya pun menangis. so taulah lelaki tadi yang doanya telah dimakbulkan Allah, didatangkan sendiri perkara yang diinginkan kepadanya. berbalik pada pengajaran cerita tu, dengan beristighfar sepenuh hati kepada Allah, nescaya doa kita dimakbulkan Allah. bukan setakat makbul, Allah bagi lagi dengan mudah. Maha besar kuasa Allah. semoga kita semua mendapat manfaat dari cerita ni.

jom istighfar. Astaghfirullahalazim.

sekian assalamualaikum.

5/31/2018

kisah seorang doktor dan pesakit

0 COMMENT
Harini keluar opis awal dari biasa. Bulan puasa balik kul 5:30 tapi tadi kul 4:45 dah keluar pergi tempat customer. Deliver barang. Hari ni last GST 6% tapi barang tu dah tulis invoice bulan May. So kena lah hantar.

Masa balik dari tempat customer, jalan jem teruknye masya Allah. Hujan lebat, construction pastu yg jenis tak reti beratur menyelit celah2 tepi lorong memang jadi punca jem teruk la. Then tgh bosan2 tu, telinga aku tertangkap satu kisah kat radio. Katenya kisah benar. Kisah ni diceritakan dalam bahasa inggeris, tapi aku cerita balik dalam bahasa melayu la ye. 

Tajuknye "jangan pandang rendah pada kuasa Allah". Kisahnye camni. Ada sorang doktor ni. Dia sangat terkenal dengan kepakarannya dalam bidang perubatan. Kalau patient ada case nak buat appointment dengan dia, biasanya paling cepat dalam 2 bulan. So faham2 je la cemana sibuknya dia ni.

Satu hari tu, dia kena travel ke satu negara dengan kapal terbang atas urusan kerja. Tgh2 perjalanan, tiba2 awan berkepul2 keliling flight yang dia naik tu. Lepastu datang ribut petir. So pilot tu terpaksa mendarat secara kecemasan. Doktor ni & beberapa penumpang lain nak cepat pergi ke tempat yang dituju, so org kawasan tu cakap naik je kereta ke teksi lagi dalam 30km. Ntah camne pulak separuh jalan, hujan ribut petir datang balik. Kereta yang diorg naik tak boleh nak gerak. Stranded jugak. Then org kawasan tu (pakistan x silap telinga aku) kata apa kata tumpang berteduh dekat rumah org kampung je. Maka mereka pun setuju n mengetuk pintu rumah yang berdekatan.

Kemudian keluar seorang perempuan tua. Diorg pun cerita la nak tumpang berteduh n solat. Nenek tua tu pun benarkan mereka masuk. Rumah tu ada sebuah tempat khas untuk solat n ada sorang budak kecik tinggal dengan nenek tua ni. Selesai solat & cuaca semakin reda, mereka meminta diri untuk beredar. Tiba2 doctor ni terpandang budak perempuan tu. Nampak sakit n doctor tu rasa ada symptom yang dia pakar. Dia tanya nenek tu, budak ni sakit ke? Nenek tu cakap ye. Then doktor tu tanya kenapa tak bawak jumpa doktor kawasan ni? Then nenek tu bagitau cucu dia ada buat appointment dengan seorang pakar. Pakar tu jauh dan appointment tu pulak 6 bulan akan datang. Doktor tu tak semena2 tanya, siapa nama doktor pakar tu? Nenek tu jawab nama dia doktor Ishan.

Doktor Ishan terdiam lalu menangis teresak2. Nenek tu pelik la dah kenapa pulak kan? Doktor Ishan tanya balik apakah amalan yang nenek amalkan sehingga Allah membawa saya kepada kalian? Sayalah doktor Ishan tu. So nenek tu pulak yang nangis. Dia bagitau setiap hari dia berdoa supaya urusan perubatan cucunya dipermudahkan Allah dengan bersungguh2. Maka pada hari itu, tau lah nenek tu bahawa Allah telah makbulkan doa dia.

Sampai sini sahajalah cerita aku ye. Ade yang rindu tak? Setahun tak tulis panjang camni kan. Hahaha. Selamat berpuasa. Ada rezeki kite cerita lagi ye. Semoga bermanfaat lah hendakNya.

Kbai!
 

[expect] the un[expect]ed Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez