10/29/2013

Selamat dah bertunang

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim

Assalaamualaikuum

Hari Ahad lepas, kawan baik, futsal mate & badminton mate selamat bertunang dengan tunang dia kat TTDI, Shah Alam.

Memula sebelum raya, sorang kawen. Sekarang ni dah tengah pregnant pun.

Maka tinggallah kitorang berdua yang masih single. Wakaakaka


Ha tu diaaa.. Pink belaka! Kawan aku ni cantik sangat sampai ramai tak perasan dia. Haha. Majlisnya simple & dia jemput orang tak de la ramai pun tapi pasang khemah sampai dua! Isk2 mungkin nak bagi keselesaan kat tetamu kot..

Ade satu benda yang best, kambing golek! Aku ngan Emma makan sampai 3 pinggan tuuu.. Agak-agak takde orang beratur, kitorang sambar. Hehe. Dah rezeki depan mata, grab je la kan. 


Daging kambing bakar, garlic bread & sayur campur-campur. Tak reti nak eja koleslo tu cenggane janji paham kannn..  Daging? Lembuuuut.. Bau pun kurang. Bila masuk mulut, rasa kambing.. Eh? Hahaha. Jap. Lap air liur meleleh lak..

Tu je sebenarnya nak cerita. Kalau tanya sape caterer, aku minta maaf sebab sedap sangat makan sampai lupa nak ambil namecard diorang. 

Kbai!

10/21/2013

Hospital hari #5

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim

Assalaamualaikuum

Hari ni hari ke 5 aku duduk hospital teman mak aku. Mak aku hari ke 6 sebab malam dia warded aku kena paksa balik rumah. Hehehe.

Macam-macam la yang berlaku. Tapi kisah mistik, alhamdulillaah la tak ade. Wahaha. Dulu ade gak tanya kengkawan yang pernah buat operation untuk gynae, sekejap je kate mereka. Tapi kata doctor, tak gak sebab bergantung kat patient tu sendiri. Wuhuuuu. Betul la. Sedar tak sedar 6 hari warded mak aku ni.

Ni first time aku jaga orang sakit kat hospital. Nak tido? Kirim salam. Lelap sekejap, mak aku panggil. Lelap sekejap mesin berbunyi, ubat habis. Lelap sekejap, nurse datang, doc datang. Nasib baik cute & kacaaaaaaak 😘 hahahaha!

Waktu siang pun tak de la rehat sangat. Kehulu.. Kehilir.. Sekali sekala ade gak sembang ngan orang katil sebelah menyebelah. Nak sembang ngan doctor sibuk lak. Eh? Hehe



So tu je lah kot. Ni sekarang tengah tunggu pihak hospital uruskan mak aku untuk discharge dari ward. Tak sabor nak balik dan tido puas-puas. Lepas ni turn ayah aku lak jaga mak aku. Wahahaha!

Oh, tuju lagu sikit. Terima kasih buat nurse, doctor, jiran katil sebelah, cleaner, runner tukang bagi makanan, mak guard, ahli keluarga, kawan-kawan saya dan kawan-kawan mak saya dan semua yang terlibat secara langsung dan tak langsung dalam usaha menyembuhkan mak saya selama kami ade kat sini. Semoga usaha anda diberkati Allah SWT. 

I'm gonna miss you guys!!! Especially bau perfume doctor yang selalu attend mak aku.

eh? 😅

Kbai!

Pemandangan dari ward 11C. 

10/20/2013

BSN Putrajaya Night Marathon 2013

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim

Assalaamualaikuum

Semalam 19 Oktober 2013, sempat aku pergi Dataran Putrajaya, Presint 3. Kebetulan kakak aku free so boleh la dia jaga mal aku kejap sementara aku pergi lari-lari anak kat sana. Sebenarnya tak nak pergi, tapi kesian kat member. Beria benor dia nak lari. Hehe

Kat Selayang & KL hujan lebat so aku bawa kereta average dalam 60kmph je. Pengalaman kereta terpusing membuatkan aku phobia nak bawa laju sikit dalam hujan walaupun masa kemalangan tu aku bawa perlahan gak. Huhu. Keluar je tol MEX, hujan berhenti jadi renyai-renyai sikit. 

Sampai putrajaya setengah jam sebelum kategori 5km fun run flag off. Aku cepat-cepat salin baju & seluar dalam kereta. Pandang kiri kanan takde orang ok line clear. Time nak cabut baju boleh lak kepala terhantuk kat stereng. Terus hon berbunyi. Damn. Memang tak angkat kepala la aku. Huuuuu

Tengah pakai kasut, member call bip tertinggal katenye. Adeh. Mana nak claim medal kalau takde bip. Huhu. Aku minta dia tanya organizer, tak boleh katenye. Aduh kesian + frust menonggeng kawan selfie aku sorang ni. 

Aku yang dah sampai, teruskan je la kan. Aku fikir nak lari cepat, habis terus balik hospital. Nasib baik aku ambil kategori fun run 5km je. Takde la masa nak selfie sangat pun. Hihu. Tapi aku sempat snap gambar yang tak seberapa satu keping


Jadilah kan. Gambar ni snap sebelum run tapi upload kat instagram lepas run. Sempat. Rekod yang semakin baik tapi tak memuaskan nafsu kesukanan aku lagi. Konon pasang azam sejak Standard Charted KL Run nak training, habuk pun takde. Huh. 


Rekod aku sebelum ni 5km 20 - 30 minit. Huwarghhh. Takpe-takpe. I need some space for improvement. Huh. 

Nah gambar medal. Sijil ade tapi tinggal dalam kereta. 


Not bad la.. Berat la jugak. Hehe. Dapat barang terus kelam kabut balik selayang. Bekalan makanan aku terjatuh kat bawah. Nasib baik rumput. Tapi pecah gak la karipap aku. Huhu. 

Tu je. K bai!

P.s: lutut ketat akibat tak warm up & cooling down. 😫 perasaan macam engsel berkarat je. 😖

10/18/2013

Hospital hari #1

1 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim

Assalaamualaikuum

17 Oct 2013 aku dok lepak hospital selayang. Kul 12:30 tengahari sampai ward mak aku, nurse tengah tolak katil nak pergi operation teathre. Nasib baik timing betul, ayah yang ade kat cafe pun naik ward gak masa tu. Memandangkan 19 Oct ade exam yang penting so semalam aku dok usung buku ke hulu ke hilir. Usung je. Bacenye tak pun 😅. Beg berat melampau sampai tengah2 jalan tali terputus. Huhuhu

Dalam kul 3 petang, still takde ape-ape berita dari OT. Abang ngan ayah aku balik rumah dulu, aku pergi cafe siapkan assignment (pun nak kena hantar 19 Okt). Nasib baik kawan aku yang satu group pun cuti semalam. So dia datang hospital selayang melawat aku. Bahaha

Tengah buat kerja, dalam kul 4 petang terasa nak buang air kecil. Tak tahan sangat dah. Aku pergi toilet awam kat sebelah ward area lobby. Toilet yang jenis 2-3 layer pintu baru jumpa tempat buang air. Dalam tu ade 2 bilik air, belah kiri tandas duduk, belah kanan tandas cangkung. Aku masuk je dengar suara perempuan. Halus. Aku buat tak tahu. Tandas duduk tu gelap sikit. Pintu terbuka separuh, tapi nampak la bilik air tu kosong.

Aku masuk tandas cangkung. Masih dengar suara perempuan. Meneran. Memanjang meneran. Aku buat tak tahu. Aku cuba tutup pintu, tak boleh. Ketat. Aku tendang sikit sampai boleh tutup, tak boleh lock. Tengah struggle tu, suara perempuan halus meneran masih ade. Galak. Damn. Tak boleh jadi aku cuba buka pintu, tak boleh. Menyesal paksa tutup tadi. Takde tombol nak paut! Tarik guna jari telunjuk je. 😤 lebam sikit. Nasib baik jari aku gagah!

Berjaya. Aku intai toliet duduk. Takde orang. Mana datang suara? Masa nak keluar dari toilet (pintu dalam, menuju ke kawasan sinki) suara perempuan halus yang meneran tadi ketawa. Mengejek aku. Damn. Siang-siang pun kacau orang!

Cepat-cepat cari toilet lain. Pergi la toilet kat lobby, meriah sikit walaupun takde orang, tapi pintu dua-dua lapis terbuka. Lega. Dok fikir gak, macam mana nak jaga mak aku malam ni? Adeh.

Alhamdulillaah. Takde ape-ape yang terjadi kat aku. Hehehe. Harap-harap esok lusa pun takde ape-ape.

Nak mandi. Kbai!

Katil aku. Boleh tahan gak selesa. Hehehe

Ps: doc lelaki gynae kat sini jambu-jambu. Hiks! 😍

10/15/2013

Kesukaan dan Kejayaan

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim

Assalaamualaikuum

Selamat menyambut hari raya Aidil Adha buat semua umat Islam seluruh dunia walaupun hanya segelintir yang membaca. Cewah. Semoga kita semua mendapat keberkatan hidup di dunia dan akhirat. 

Sabtu akan datang, 19 Okt 2013, aku akan menduduki peperiksaan dalam bidang nutrisi. Aku tak tahu kenapa aku ambil kursus ni - jauh dari bidang kejuruteraan. Balik pada tajuk - minat. Aku minat sesuatu yang macam ni. Tapi bila dah study, menyesal. 

Aku suka makan daging, cheese, coklat, gula-gula dan segala macam yang dikatakan penyumbang kepada masalah kesihatan sejagat seperti serangan sakit jantung, obesity, diabetese, common cancers (breast, prostate, large bowel), autoimmune disease & wide ranging disease (bone, kidney, eye and brain disease). Kajian yang dijalankan oleh professors dan doctors yang ada mengatakan dairy products amatlah buruk untuk manusia. Pendek cerita; susu lembu untuk anak lembu, susu kambing untuk anak kambing, susu kucing untuk anak kucing dan susu ibu untuk bayi. Boleh cari sendiri. Percaya atau tak, terpulang.

Aku baca, baca dan baca, turun dapur makan rendang daging. Sedap. Masuk bilik baca buku, rasa lapar, pergi dapur makan rendang daging. 

Belajar sebab minat. Bukan kejayaan pada kesihatan tubuh badan 😔

Apa yang aku nak katakan sebenarnya, matlamat hidup kita yang menentukan arah perjalanan hidup kita, perbuatan, dan keputusan yang diambil; bukan minat. Pernah dengar: "aku nak kurus, tapi aku tak suka makan sayur & buah-buahan" nah keluar la segala macam makanan tambahan yang boleh ditelan tanpa menghiraukan segala kesan sampingan yang ada.

Atau: aku nak masuk syurga, tapi aku tak suka la bangun malam, tak minat belajar mengaji, tak minat dengar ceramah agama, tak nak solat dan pendek cite susah la ikut perkara yang Allah suruh

Nauzubillaahiminzaalik. Peringatan untuk diri sendiri. Aku pun bukan baik mane pun 😒

Banyak lagi contoh yang boleh diambil. Fikir-fikirkan dan renung-renungkan. 

MINAT atau MATLAMAT

anda yang tentukan. Tiada jalan singkat untuk mencapainya. 

Kbai!

10/10/2013

Escape Plan Review

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim

Assalaamualaikuum

Hari ni 9 Oktober 2013, 9:30 malam; aku dan beberapa orang lain menonton Escape Plan Preview Screening yang dibawakan oleh ChurpChurp aka #churpremiere kat GSC Midvalley Megamall. 

Sungguh tak ku sangka kerana terpilih, Alhamdulillah & terima kasih ChurpChurp kerana memberi saya peluang menonton!


Back to business

Kisah seorang lelaki yang selalu keluar masuk penjara secara sukarela dan menulis sebuah buku yang mantap tentang pengalamannya keluar penjara seperti "Prison Break"

Satu hari dia telah diperangkap untuk terpenjara dalam sebuah penjara yang memang sukar gila untuk dibolosi, setelah sekian lama disedari dia sebenarnya dipergunakan oleh siapa?!

Akhirnya dia keluar ke dari penjara tu?! Siapa punya penjara?! Penjara tu kat kawasan mana?! Oke2. Ape punya review da.. Semasa dalam penjara, dia mula membuat networking untuk keluar bersama-sama dengan siapa?! 

Oh sorry.. Nak cerita takut tak surprise lak. Hehe. Cerita ni 18pl sebab banyak unsur keganasan. Biasa la kisah dalam penjara. Tapi bagi generasi y macam aku ni, biasa je tu. hehehe

Sila lah tengok di pawagam. Sungguhpun ganas, mereka mempunyai unsur lawak yang boleh tahan juga. Plot cerita yang baik serta jalan cerita yang kemenangan banyak berpihak pada hero. Kah kah kah. Sekian sahaja dari saya

Watak orang jahat muda lagi kacak. Kbai!

10/02/2013

Standard Charted Kuala Lumpur Run 2013

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim
Assalaamualaikuum

Pada tarikh 29 September 2013, aku dan beberapa orang lain menyertai Standard Charted Kuala Lumpur run 2013, Bertempat di Kuala Lumpur. (Ayat skema 5 markah)

Aku masuk quarter marathon je. Tak mampu nak masuk half marathon apetah lagi full marathon. Tu pun ambil kategori leisure yang mana aku diberi masa sejam setengah (kot) untuk habiskan larian. Kalau 10km kategori cruise, kena habiskan sebelum sejam. Ntah. Aku pun lupa. Haha. So basically, ada banyaaaak kategori larian hari tu. ye la, nama pun biggest event kan. 

Aku bertolak dari Dengkil kul 5:30am, ambil masa 30 minit nak sampai. Masa tu  banyak jalan dah tutup. Kebetulan ada satu simpang nak ke tempat event, secara tak sengaja aku dapat masuk kereta sebab polis tu tak sengaja alihkan kon. Hehehe. So aku dapat la parking kat Tugu Negara walaupun niat nak parking kat Dataran Merdeka tak kesampaian tapi boleh la..

Larian bermula di simpang empat berhampiran dengan Tugu Negara, Taman Botani Perdana dan lain-lain. 


10km kategori leisure mula jam 8 pagi. Aduh. Letih menunggu. Sekarang ni kat KL 8 pagi tu dah kira panas dah. Huhuhu

Jadi sementara tunggu, kita snap-snap la dulu. Selfie ke kannn..

Masa ni orang yang masuk kategori cruise je dibenarkan bergerak ke depan. 
Aku & kawan aku pun ke belakang sebab pagar jauh nun kebelakang diorang pasang. 
Masa menunggu tu syok tengok orang macam-macam ragam, aksi, gaya, saiz badan, kasut, usia, kacak.. Eh?
Diorang ni lari masa kategori cruise dah mula. Turn kitorang masuk kandang pun bermula..
Orang depan sekali tu request kalau ambil gambar masukkan muka dia. Huh
Selfie
Tunduk bawah terperasan most people sekeliling aku pakai Nike running shoe. Payah betul nak curi gambar ni. Huhu

Tu je la setakat gambar yang ada masa event sebab lepas habis event battery habis. Huwaaa tak sempat nak selfie dengan medal. 

Oh, aku ni sejaka sebelum bulan puasa memang tak bersukan dah. So catatan masa aku kali ni paling teruk la. Sobsss

Selalunya tak pernah lebih sejam setengah. Huwaaaa

Dah la. Tak nangis pun dah buruk..

Okeh. Ni je la gambar lepas event yang ade. 100 plus bagi gambar percuma kat kitorang tapi payah gila nak selfie sebab dia snap laju gila. Gambar keempat, muka kawan aku hidden. Nasib ko la kan cali. Hahaha

Oh ye, baju aku warna merah sebab mamat yang beratur depan aku, memang kaki marathon, semua orang dia panggil & tegur, bagi aku costume dia suruh pakai untuk snap picture. Agak kelam kabut kejadian masa tu tapi lawak. Adoi la..

Tu je la kot. Last but not least, gambar sendiri luar kandang. Kbai!


Sony Experia Z1

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim

Assalaamuaikuum

Lama tak dapat update blog semenjak aku terminate Maxis broadband hari tu. cewah. Walhal kalau tak terminate pun tak boleh guna juga. Wehu. 

Ahad, 29 September lepas penat lelah berlari 10.6km kat Kuala Lumpur organized by Standard Charted, aku bergegas pergi ke The Curve, Damansara. Aku dapat jemputan untuk Sony Experia Z1 Experience Workshop 2013. Mula-mula masa dapat jnvitation SMS ni aku teruja gak, gila ah. Aku bukan la geek sangat yang update semua jenis teknologibyang ada tapi ape yang penting aku suka barang dari Sony. Fullstop 😁

Mulanya aku memang takde idea ape yang aku akan dengar atau dapat tapi bila "kelas" bermula, baru aku tahu mereka nak bagi exposure of Sony Experia Z1 kepada kitorang dan kitorang adalah antara orang pertama yang menggunakan phone ni. 



Sony Experia Z1 - apa yang menarik?

Saiz - besar, sangat nipis! Tambahan pula ia menggunakan triluminos display. 

Pada pendapat aku phone ni dibuat untuk camera enhancement compare to other phone. Camera sensor yang sangat besar. Jom tengok ape yang menarik:

Gambar kat atas ni menunjukkan applications yang ada hanya untuk camera sahaja. 

timeshift burst
Hanya dengan 1 klik sahaja, 61 keping gambar diambil! Hebat bukan. Boleh ambil gambar orang tengah melompat-lompat atau berlari secara statik & banyak 

Ada satu application namanya info-eye. Yang mana kalau kita ambil gambar sesuatu benda, ia akan terus cari maklumat berdasarkan gambar tu. 


Ops. Yang penting internet connection kena ade la. Hehe

Selain dari gambar, text, barcode, people dan even buildings pun dia boleh cari. Heeee


Wow. Selain dari info-eye, application AR Effect pun best gak. Boleh ambil gambar animation macam mika akj kat atas nun 😌 tengah syok sendiri ambil gambar sendiri, sales person tu datang kat aku minta aku ambil gambar dia yang malu-malu

Nasib baik kacak ☺ hihi

Ape lagi ade eh? Oh. Yang ni aku rasa banyak phone lain dah ade


Okeh. Saje save the best for the last. Ni je yang aku suka sebenarnye


Phone yang aku pegang kat tangan tu, phone yang aku guna sekarang (of course Sony Experia Z1 tak launch lagi) Apa yang aku buat ialah aku install satu software dari Sony - PlayMemories Mobile, ade dalam App Store for Free.


Then aku pair kan dengan lens dari Sony. Tadaaaa


Sony Lens G. 10x Optical Zoom. Aku tanya harganya - below rm1000. Adeh. Untuk connect kat phone, just touch each other. Tapi kalau IPhone, kena turn on wifi dan masuk password manually. Dalam lens ni sendiri ade memory card. Kalau rasa janggal nak pegang benda tu je (ada snap button, zoom etc) boleh lekatkan kat phone camni


Dah macam rupa camera dah kan. 

Ape lagi? Tu je la kot. Yang penting pengalaman guna Sony Experia Z1 memang best. Boleh masuk air tu biasa. Oh ye, jangan masuk dalam air laut, takde dalam warranty. Lain-lain macam accessories, cables & specification, boleh la google eh. Hehe

Siapa yang nak beli tu silalah tuju laju-lahu ke Sony Center. Kbai!



 

[expect] the un[expect]ed Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez