9/28/2013

5 Cara Tengok Wayang Percuma

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim
Assalaamualaikuum

Hari ni aku nak share perkara yang dinanti-nantikan oleh kawan-kawan aku. Siapa nak tiket wayang percuma say "I" sambil angkat tangan tinggi-tinggi (sorry Dr Azizan, pinjam trademark kejap. hehe)

okey, straight to the point, ada 3 cara (setakat ni yang the best lah). yang pertama kalau anda seorang blogger boleh la pergi kat Nuffnang. Kelebihan ni hanya untuk blogger. caranya mudah je, 

  1. Masuk website Nuffnang
  2. Sign in atau sign up
  3. Klik "What's Happening @ Nuffnang?" tab
  4. Baca blog yang deorang tulis dan komen ikut kehendak soalan dalam blog tu. Biasanya ikut tahap kekreatifan seseorang menjawab soalan la.
untuk Nuffnang ni pesaingnya tinggi, lagi-lagi kalau cerita best. aku selalu tak dapat tengok cerita best. huwaa... :'(

dah. lap air mata bagi yang bukan blogger. peluang anda agak tipis. bahaha.. takpe, ade option lain, yakni cara kedua melalui ChurpChurp. macam biasa anda perlu jadi ahlinya. yang ni tak perlu jadi blogger tapi anda perlu ada akaun twitter dan facebook. caranya,

  1. Masuk website ChurpChurp dan sign in atau sign up
  2. Klik garisan kiri atas page, pilih "Our Blog"
  3. Baca blog mereka sampai jumpa tajuk #Churpremiere
  4. Ikut arahan yang diberikan.
  5. Isikan borang kat belah bawah sekali
tu je lah. senang je, cuma kena luangkan banyak masa sikit la. setakat ni aku tak pernah dapat dari ChurpChurp lagi sebab selalu kalah. huwaaaa.... :'(

okay dah. buruk nau tua-tua bangka ni menangis. kita pergi ke cara ketiga yang aku rasa lebih mudah yakni KLIPS. Untuk KLIPS, anda hanya perlu ada akaun Twitter, Linked In, Google + dan Facebook. caranya simple jah,

  1. Masuk website KLIPS dan register atau sign in
  2. Bila nampak movie tulis "Free Passes", klik movie tersebut
  3. Share trailer dengan kengkawan melalui akaun-akaun social media yang disediakan. lagi banyak korang share, lagi tinggi chances nak menang.
dah. siap. aku baru je menang satu tiket dari sini. Alhamdulillaah rezeki :) tapi biasanya free tickets dari KLIPS ni bukan premiere screening macam Nuffnang & ChurpChurp. kita kena tunggu 2 minggu lepas tayangan, baru boleh pergi mana-mana cinema samada TGV, GSC atau MBO dan pastikan wayang tersebut ada tanda asterisk (*).

ok faham setakat ni. cara keempat ialah, cari lah mana-mana advertiser yang berikan tiket wayang percuma. macam dulu aku pergi makan kat Old town White Coffee kat Loke yew (sekarang dah tutup dah kedai tu. tak tahu nape). kalau makan set dinner dari pukul 6pm sampai 9pm tak silap. tak ingatlah. set dinner untuk 2 orang, dapat 1 tiket Fast & Furious 6 percuma. hehehehe. nampak tak permainannye tu.. mungkin agak payah nak cari kedai cenggitu tap kalau ade rezeki tu ade lah kan. muehehehe

dan finally. cara terakhir iaitu cara kelima. paling mudah, tapi kebarangkalian nak dapat tu rendah. Siapa nak tahu say "I" sambil angkat tangan tinggi-tinggi (sorry Dr Azizan, pinjam trademark lagi sekali. hehe). caranya senang je, yang penting berani.

..

...

....

.....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


minta orang lain belanja. wehuuuu~~~~ contoh macam aku dapat tiket wayang melalui cara-cara di atas 2 keping, aku ajak sorang member tengok sama-sama. kan member aku dah dapat free.. bijak tak? wink2. jangan marah!

Chinese Proverb says: 
When someone shares something of value with you and you benefit from it, you have a moral obligation to share it with others too.
faham tak ape dia kata? aku pun pura-pura fahamkan je. muahahahahaha

ape-ape pun, bergantung kepada tuah dan rezeki masing-masing. yang penting kena rajin check website ni selalu & buat je tak yah nak fikir-fikir panjang. berusaha ye kengkawan. good luck. semoga berjaya. ganbatte kudasai. kbai! 

9/25/2013

Selamat tinggal Maxis Broadband

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim

Assalaamualaikum

Selamat malam semua. Hari ni aku bertekad - terminate Maxis broadband setelah sekian lama pakai. Cewah lama la sangat rasanya tak sampai setahun kot..


Kisahnya kenapa aku terminate, ade kat entry sebelum ni. Hehehe

Rasa macam sayang sebab coverage Maxis bagus compare dengan Digi tapi...  bila mana jadinya perkara-perkara yang tak menyenangkan aku rasa berhenti je lah daripada aku akan terus mengutuk kan. 

Kebetulan aku cuti hari ni, aku datang terus menara Maxis kat KLCC. Aku datang terus ada orang greet kat counter, assist aku bagi nombor. 

Dalam setengah jam kot (x perasan sebab dok main ipad display) nombor aku dipanggil.

Aku kira kalau ade 5 bintang, aku bagi 3 bintang je kat orang yang jaga kaunter tu. masa nombor aku dipanggil, tempat duduk tu orang yang sebelumnya masih duduk & bersembang dengan kawan dia kat kaunter sebelah. So aku masih berurusniaga dengan dia secara berdiri. mula2 minta ic, then minta modem. Aku lak x bawa cable. Adeh.. kena datang balik bawa semua barang baru setel. Tapi masa tu dia dah tolong freeze account aku. 

Urusan dah selesai, dia diamkan saja sambil buat kerja menghadap pc. sampai aku tanya; dah ke? "Dah". Kena bayar ape-ape tak? "Tak". Macam tu je? Haih. Tau la aku nak terminate. 

Petangnya bila aku dah ambil cable kat USJ, aku datang balik KLCC. nasib baik kaunter lain. Mamat tu pun kacak sikit dari yang tadi. Untuk dia, aku kasi 4.5 per 5 bintang. Hehe. Bukan dia kacak tapi sebab dia layan customer baik je. Dari awal aku sampai, sampai la siap semua urusan. 

Apa beza Maxis dengan operator lain, dia tak kisah pun kalau nak terminate. Tapi dalam form selamba letak connection problem. Haih. Kalau operator lain biasanya dia akan tanya kenapa nak terminate. Boleh tak tunggu sekejap kita check ke ape ke bagi bonus etc. tapi maxis tak peduli sangat la mungkin customer dia ramai kot. 

Lagi satu urusan senang. Nak pasang & terminate 1 hari settle. Nak ambil service, bawa ic ngan duit. Nak terminate, Tak payah fikir ape-ape just bawa ic ngan modem (kalau ade). Simple. 

Tu je la kot.. Lain orang lain experience. Cuma experience aku memaksa aku terminate. Sila lap air mata. Muahahaha. Kbai!

Kita Bina Hidup Ini

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim
Assalaamualaikuum

Satu pagi yang indah, aku dengar IKIM.FM, (91.5-KL). Kebetulan masa tu dj pasang sajak bertajuk "Kita Buna Hidup Ini" best. Best gila dengar gaya bahasa penyajak. Nak-nak pulak suara orang yang menyajak (betul ke ade perkataan ni) pun sedaaap. Masa tu buat aku terfikir nak rekod sajak tu kat sini. Hehe. Jom layan~~~

Kita bina hidup ini
dengan kecukupan bukan dengan kelebihan
dengan kejayaan bukan dengan kecemerlangan
dengan kemudahan bukan dengan kesenangan
dengan keperluan bukan dengan kemahuan
dengan kebaikan bukan dengan kesempurnaan
dengan kekayaan bukan dengan kemewahan
dengan kesediaan bukan dengan ketahuan.

Kita bina hidup ini
bukan dengan manisnya janji tapi dengan pahitnya mengotakannya
bukan dengan indahnya kata tapi dengan sukarnya menyuarakannya
bukan dengan tingginya darjat tapi dengan payahnya memikulnya
bukan dengan banyaknya ilmu tapi dengan kurangnya mendiamkannya
bukan dengan panjangnya nyawa tapi dengan pendeknya mensia-siakannya.

Kita bina hidup ini
dengan mimpi menjadi nyata bukan dengan nyata bertukar mimpi
dengan angan menjadi cita bukan dengan cita bertukar angan
dengan beri menjadi jujur bukan dengan jujur bertukar beri
dengan nokhtah menjadi langkah bukan dengan langkah bertukar nokhtah.

Kita bina hidup ini
bukan untuk terus hidup
tapi untuk hidup seterusnya.


( Mustafa Shamsuddin, Amman Jordan
Berita Minggu, 14 Feb 2010 }
Taufik Hidayah at 8:31 PM

Ha cane? Ade menghayatinya tak? Best kan sajak beliau. Tu je nak share. Kbai!


9/22/2013

Maxis mula buat hal

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim

Assalaamualaikum

Aku pengguna maxis broadband. Siap ambil 20G lagi. Reset data setiap 18 haribulan setiap bulan. Boleh guna sehingga 8 devices. 

Sejak 20 haribulan 9 aku dapat error ni

Gila ke ape. Aku turn broadband on seminggu sekali hingga 3 kali. Sekali guna antara 2-4 jam, update blog, baca blog, facebook etc. aku jenis jarang tengok video kecuali one piece. 

Bayangkan dalam 2 hari, aku dah mencecah data limit, yang mana 20 - 9 - 2013 adalah hari pertama aku guna broadband sejak di reset pada 18 september. Phuiii. Dan ini bukan pertama kali aku kena.

Sekurang-kurangnya dulu TM buat hal lepas contract dah habis.

Aku nak terminate. Tapi kena tunggu lagi 5 bulan. Ke nak terminate je ni?

9/21/2013

Dia nampak tuah aku?!

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim

Assalaamualaikuum

Jam sekarang 3:30pm. Aku ngan seorang kawan lelaki pergi satu kedai makan. Ye kawan. Tak ade ape-ape yang istimewa pun. Kitorang baru habis attend kelas leadership management, so perut memang kaw-kaw punya lapar. Hehe

Kitorang pergi satu kedai makan. Pakcik gerai ni sembang ngan kawan aku. Then dia pandang aku, "handsome suami ni"

Aku blur. Aku tak de lak pegang dia macam gaya laki bini lak kan. Kawan aku terus cakap "kitorang tak kawen"

Pakcik tu sambung. Tak peduli, "dia ni handsome ni" aku senyum je la.. Dia sambung cakap kat kawan aku lak, "dia ni bawa tuah. Betul. Ada tanda tuah kat dia ni. Tapi saya tak nak bagi tahu ape tandanya - nanti syirik."

Aku senyum je la. Tuah eh. Amiin. Kalau betul, alhamdulillaah. 

P/s: tuah tu ape?

9/19/2013

2 Guns Review

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim

Assalaamualaikuum

Terkma kasih SAYS, KLIPS. Selasa lepas aku dapat invitation untuk premiere screening 2 Guns kat TGV One Utama untuk 2 orang. Terkejut gak sebab dapat email awal pagi & by default dia assume kitorang semua akan pergi tengok. So kalau orang yang dapat invitation tapi tak baca email, kesian gak la.. Huhu 

Email ni dapat pada hari yang sama. Nasib baik aku punya schedule malam tu free.

Back to business. Aku bagi 4 out of 5 bintang untuk movie ni. Ape yang menariknya cerita ni ialah kita tak expect pun ape ending cerita ni, kecuali sorang dalang penjahat tu je yang aku dapat detect. 

Oh ye, cerita ni pasal 2 orang agent yang menyamar dalam drug dealers, end up dikhianati organization masing-masing. 

Dah la malas nak cerita lebih, tengok la sendiri. Part lucah & menjatuhkan Islam tu, pejam mata je la kan. 

Overall, cerita dia lawak tahap tak rasa nak tertido pun. Hehe.

Nak tahu, gi la tengok. Hahahaha. Sorry lambat bagi review 2 hari.

K bai



9/14/2013

Jom Solat Dhuha

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim

Assalaamualaikuum & selamat pagi yang indah. lepas solat subuh sebaik-baiknya jangan sambung tidur sebab masa ni la pintu rezeki tengah ternganga luas. kalau tak tahu nak buat apa, jom kita solat Dhuha.

Rasulullaah SAW telah bersabda;

Solat Dhuha it mendatangkan rezeki dan menolak kefakiran (kemiskinan), dan tidak ada yang akan memelihara solat Dhuda kecuali hanya orang-orang yang bertaubat
Niat solat Dhuha

أصَلِّي سُنَّةَ الضُحَى رَكَعَتَيْنِ لِلهِ تَعالىَ

Sahaja aku mengerjakan solat sunat dhuha dua rakaat kerana Allah Taala

minimum 2 rakaat, maximum 12 rakaat. buat setiap 2 rakaat 1 salam.

Doa selepas solat Dhuha

kita nyanyi sikit. senang nak hafal. Doa solat Dhuha oleh kumoulan nashid UNIC. kalau buka ikim pagi-pagi dalam pukul 8:20am, mesti deorang akan pasang doa ni.


اللَّهُمَّ إِنَّ الضُّحَاءَ ضُحَاءُكَ وَالْبَهَاءَ بَهَائُكَ وَالْجَمَالَ جَمَالُكَ وَالْقُوَّةَ قُوَّتُكَ وَالْقُدْرَةَ قُدْرَتُكَ وَالْعِصْمَةَ عِصْمَتُكَ . اللَّهُمَّ إِنْ كَانَ رِزْقِي فِي الْسَمَاءِ فَأَنْزِلْهُ وَإِنْ كَانَ فِيْ الأَرْضِ فأَخْرِجْهُ وَإِنْ كَانَ مَعْسِرًا فَيَسِّرْهُ وَإِنْ كَانَ حَرَامًا فَطَهِّرْهُ وَإِنْ كَانَ بَعِيْدًا فَقَرِّبْهُ بِحَقِّ ضُحَائِكَ وَجَمَالِكَ وَقُوَّتِكَ وَقُدْرَتِكَ آتِنِي مَا أَتَيْتَ عِبَادَكَ الصَّالِحِيْنَ

Maksud Doa

Ya Allah sesungguhnya waktu Dhuha itu Dhuha Mu, keindahannya keindahan Mu, kecantikannya kecantikan Mu, kekuatannya kekuatan Mu, kekuasannya kekuasan Mu, perlindungannya perlindungan Mu.

Ya Allah jika rezeki maasih di langit turunkanlah, jika di bumi keluarkanlah, jika sukar permudahkanlah, jika haram sucikanlah, jika jauh dekatkanlah.

berkat waktu dhuha, kecantikanmu, kekuatanmu, kekuasaanmu

Ya Allah, limpahkan kepadaku segala yang engkau telah limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh

Amiin ya Rabbal 'Aalamiin

9/13/2013

Sampai lupa makan!

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim

Assalaamualaikuum

Ape khabar semua? Saya batuk-batuk & selesema je. Alhamdulillaah. 😁

Hari ni hari Jumaat. Selalu kelam kabut buat kerja sana sini sampai bilamana kerja tu kena minta pertolongan orang dan ianya sangat penting, mesti ada kata-kata semangat berbunyi "tu la.. Kumpul kerja sampai hari jumaat baru nak buat!" Kih kih kih.. Bila difikirkan, tak kumpul pun sebenarnya. Tapi sebab kita terlalu ghairah tak nak sampai tahap kena support hari minggu tu yang sanggup bertungkus lumus siapkan kerja. Nak-nak pulak kan hari isnin ni cuti umum sempena hari Malaysia. Lagi la nak gunakan masa cuti tu sepenuhnya!

Hari ni ade sorang kakak bawa makanan lebih yang aku kira cukup la untuk 3-5 orang (bergantung kepada saiz badan & jumlah pemakanan. Hehe) iaitu nasi himpit, kuah kacang & rendang ayam. Disebabkan aku duduk satu cubicle dengan mereka, jadi aku pun dapatla makan selain bau yang sedap.  Muehehehe. Pagi2 dah makan sikit. 

Kebetulan hari isnin cuti, ramai gak yang ambil kesempatan ambil cuti hari ni. Aku tak la, pekerja yang tak berapa cemerlang tapi risau tak siap kerja. Haha. So aku ade la janji dengan sorang kawan untuk makan tengahari sama-sama. Alhamdulillaah tempat kerja aku waktu rehat 12:30 - 2:30 petang hari jumaat.  Ade tempat lain tak dapat macam ni. Huhu

Jam dah 12:30. Aku telefon kawan tadi. Kitorang duduk di bangunan yang berbeza-beza. Tak angkat. Aku tak putus asa. Call lagi selepas "perempuan simpanan" jawab - nombor yang anda dail. Bla bla bla. 

Jam dah 12:50 tengahari. Masih tak jawab. Aku tinggalkan mesej. Tak ade respond. Mujur kakak tadi pelawa aku makan lagi sekali memandangkan aku tak pergi mana-mana. Rezeki alhamdulillaah. 

Aku makan 2 ketul nasi, telefon office berbunyi. Aku tahu siapa panggil, kawan ajak makan. "Hudaaaa.. Sorry tak perasan dah pukul 1 ni..  Ade issue tadi"

Ok. Dimaafkan. Memandangkan aku dah janji nak lunch sama ngan dia, jadi makanan yang aku ambil tadi aku letak tepi tutup ngan tisu. 

Bila berjumpa, "Huda, lupa nak cakap handphone tinggal kat rumah" huh! Patut la aku call 10x x berjawab. Aih. 

Lepas makan kat luar aku terus sambung kerja. Kerja.. Kerja.. Sedar-sedar dah pukul 6:30pm. Ops. Masa untuk pulang. 

Tengah kemas-kemas barang baru perasan sesuatu


Makanan tadi tak habiskan lagi. Huwaaaaa. Cepat-cepat makan bagi habis. Kalau tak nanti cikti datang sepahkan.

Tu je lah. Selamat bercuti semua yang bercuti!

Kbai

9/10/2013

Paranoia Review

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim

Assalaamualaikum

Alhamdulillah. Terima kasih Nuffnang kerana memberi peluang kepada blogger picisan macam aku ni untuk tonton tayangan perdana Paranoia 9 september 2013. Seronok la kan dapat tiket wayang free siap boleh ajak member sorang follow sekali. 

Kalau tengok dari perspektif jalan cerita, menarik. Aku suka cerita genre macam cuak-cuak sikit. cerita tentang konspirasi antara 2 syarikat besar. Hero dapat task yang mencabar. Kalau ditelan mati emak, kalau diluah mati bapak. Tersepit antara dua perkara penting dalam hidup, duit & keluarga. 

Hero, handsome. Ha. Nampak tak permainannya. Badan tough. Otak bijak. Anak yang baik. Pendek kata ciri-ciri lelaki idaman kebanyakan wanita la. Cewah!

Tapi sayang ceritanya slow. Plot tak jumpa lepas sejam tayang aku still gelisah ape cerita macam ni.. Orang kanan aku 3 kali terlelap. Orang kiri aku sampai habis wayang pun tak bangun-bangun!

K bai~


9/08/2013

Aku & tenaga elektrik

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim

Assalaamualaikuum

Ape khabar bloggers. Readers. Hari minggu ni penuh dengan jemputan kahwin. Even hari raya dah habis pun orang still buat open house. Bestnye. 

Tadi aku & kawan-kawan pergi kenduri kawen dekat tanjung karang. Jauh tu dari KL dekat 2 jam gak la. Hujan pulak tu so kitorang redah jugak la sebab kawan lama masa zaman sekolah dulu kan. Nasib baik waze & facebook event linked to each other. So bila buka app waze je, dia terus tanya "nak pergi kenduri Amy ke". Hehe lebih kurang cenggitu la bila translate bahasa remaja n kan. 

Ape kaitan waze dengan tenaga elektrik? Tadi aku dah fully utilize phone aku untuk cari jalan pergi rumah kenduri jadi battery phone semakin low. Fikir dah sampai rumah so boleh la charge. Aku masuk-masuk rumah, gelaaaaap je. Isk. Mak aku ni tak pasang lampu ke?  Muncul ayah dari dapur bawa lilin. Ah. Sah letrik tak de lagi. Sejak bulan puasa dulu, selalu sangat bekalan elektrik putus kat taman selasih fasa 2 ni. Ade orang kata sebab construction nak buat rumah baru. Tak fahamlah. Yang penting tak boleh nak charge phone. Wuhuhuhu. 

Sekarang ni kebanyakannya pun bergantung pada bekalan tenaga elektrik. Contoh macam nak basuh baju huna washing machine. Boleh basuh guna tangan tapi masa limited la. 

Nak minum air guna water filter pun tak boleh. Bukan apa kita bukan setakat nak minum air klorin yang dipanaskan sehingga mendidih kononnya kuman mati tapi klorin masih tertinggal, mesti la nak minum air yang sihat kan. 

Selain tu perkara penting macam membaca. Mesti kena ada pencahayaan yang baik. Takkan la nak guna lilin, kesian nanti remaja amacam aku ni belum masuk 30 tahun dah rabun. Huhuhu

Rasanya macam-macam lagi barangan elektrik kat rumah ni kalau nak disenaraikan. Aku ni nak jimat battery phone gak. Nyamuk pun dah mula berpesta kat kaki aku lagi-lagi hujan kat luar memang package terbaik lah. 

Nak harap ade pihak berkuasa yang cepat tolong bagi kami "nyawa" ape lah sangat blogger picisan macam aku ni. Huwawawawaaa

Kbai!


Sorry pengantin. Gambar korang xde dalam phone aku ni ha...

Update: akhirnya jam 1955 baru ade letrik. Alhamdulillaah. 👏

9/06/2013

Hari ini aku

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim

Assalaamualaikuum

Hari ni aku (merangkap semalam 5 september) bangun pagi lewat. Tido lewat, tengah malam berjaga jawab call + buat kerja. 

Pergi kerja lewat akibat bangun lewat. Nasib baik kelmarin balik kerja lewat. Kira fair walaupun tak berapa nak square kan. 

Makan aiskrim conneto <- betul ke eja ni? Dengan nasi ayam penyet company provide sebab celebrate 700 hari lebih takde kemalangan berlaku kat kilang. 

Makan nan cheese kat maju-maju sebab "teman" member yang kena stay up kat kilang tu makan. Konon nak makan kat cafe order makanan panas guna coupon, tapi deorang takde tukang masak sebab dah makan free. 

Balik awal dari biasa. 9:30 pm dah sampai rumah. Awal kan. Rasa macam takde ape nak buat - basuh toilet, basuh baju, sapu lantai, mop lantai, cuci dapur. Tengok jam dah pukul 2 pagi. 

Baring-baring baca blog, facebook, linkedIn, imotiv sampai battery tinggal kurang dari 20%. Kepala charger tertinggal kat rumah parents jadi aku on laptop sebagai charger. Alhamdulillah cable tak terringgal. 

Update blog bertajuk "hari ni aku". Tengah taip perenggan ke berapa ntah, kilang call kata barang aku dah sampai stesen yang aku nak. Tapi masih belum memenuhi kriteria yang aku nak, jadi aku minta dia call balik lepas dapat apa yang aku nak. 

Ada possibility yang aku kena call balik 30 minit dari sekarang jadi akh kena tidur sekarang. Tu je. K bai!

9/04/2013

3 Perkara Kebanggaan Rakyat Malaysia Edisi Penyampaian Maklumat

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim

Assalamualaikum

salam sejahtera satu Malaysia. apa khabar semua? harap sihat la hendaknya kan. macam mana hari-hari dilalui dengan kenaikan harga minya setinggi 20 sen? harapnya harga barang dan perkhidmatan tak naik seiring dengan pelaksanaan GST. mana aku tahu semua ni sebab aku bukan jenis tengok berita kat TV mahupun surat khabar. rumah ada TV tapi aku jarang tengok. suratkhabar pun tak pernah beli. hehehe.. pendapat aku, rata-rata rakyat Malaysia ada smartphone. kalau tak pakai data plan pun takpe. yang penting smart & phone. bila-bila masa pergi mamak ke, boleh guna Wi-Fi kan. semua pun boleh hantar percuma, tanpa had. dunia tanpa sempadan. sekarang tak payah nak risau bila nak berkomunikasi dengan orang yang berada di luar negara dengan pantas. text je, sekejap sampai. 

Aku perhatikan tak kira dari laman sosial atau mana-mana medium pun, rakyat malaysia BANGGA kongsi maklumat tanpa usul periksa. maklumat yang tak sahih dan tak pernah diselidik pun. asal marah dengan si polan, sebar maklumat pasal si polan buat jahat itu ini. bagi tahu seisi dunia, guna semua media percuma yang ada.

kadang kala, orang yang dok sebar-sebar maklumat ni bukan sebab dia marah pun. suka-suka nak naikkan traffic je. asal nampak berita tu sensasi, kita sebar la lepas tu kat hujung ayat letak iklan sikit bagi orang tengok. kot ade yang berkenan oke gak. masyuuuk tuuuu! tak kisah la kalau ada yang terluka dek perbuatan kita tu kan. janji cerita best, orang suka baca, sebar, kita kaya. hehehehe. pakcik kayo! lepas tu boleh BANGGA diri tayang duit kertas RM100 berkeping-keping.

bagi yang sendirian atau orang orang muda mudi tafsir sebagai lonely, mula cari jalan nak dapatkan perhatian ramai. lagi panas berita, lagi banyak orang suka, lagi  la orang kenal kita. Siapa tak BANGGA bila serata dunia kenal kan. hihihi. macam ni rupaya perasaan jadi perhatian ramai. bila ada yang percaya cerita ni, boleh la tambah kenalan. seronoknyeeee..

Tu je lah kot. Peringatan untuk diri sendiri jugak ni.. Hehehe. Kbai!




kami tidak menentang sains dan teknologi tetapi kami menentang kekufuran & kemungkaran yang ada dalam sains dan teknologi. sesungguhnya fitnah itu lebih buruk dari membunuh.
signature2
aku pun rakyat Malaysia

Selawat Fatih

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim

Assalaamualaikuum.

jom Selawat ke atas Junjungan Nabi SAW~




اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ الْفَاتِحِ لِمَا أُغْلِقَ وَالْخَاتِمِ لِمَا سَبَقَ نَاصِرِ الْحَقِّ بِالْحَقِّ وَالْهَادِى إِلَى صِرَاطِكَ الْمُسْتَقِيمِ وَعَلَى آلِهِ حَقَّ قَدْرِهِ وَمِقْدَارِهِ الْعَظِيمِ.


Allahumma solli wasallim 'alaa saiyidinaa Muhammadil faatihi limaa ugliqa walkhootimi limaa sabaqa naasiril haqqi bilhaqqi walhaadi ilaa siraatikal mustaqiimi wa'alaa aalihi wasahbihi haqqa qadrihi wamiqdaarihil 'adziim

Terjemahannya:

Ya Allah, rahmatilah ke atas penghulu kami Muhammad yang membuka apa yang tertutup dan penyudah bagi kami yang telah lalu dan menolong kebenaran dengan kebenaran dan yang menunjuk jalan Engkau yang lurus dan di atas ahlinya dan sahabatnya yang mempunyai nilai dan kedudukan yang tinggi lagi agung.


signature2

9/02/2013

5 Perkara Kebanggaan Rakyat Malaysia Edisi Jalanraya

0 COMMENT
bismillaahirrahmaanirrahiim

Assalaamualaikuum

Selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke 56. Tadi aku drive balik ke rumah dari tempat kerja agak awal dari biasa. selalunya lepas matahari terbenam baru aku terkial-kial pack barang. hari ni macam oke sikit la nak cabut awal sikit. hehehe

perjalanan dari tempat kerja ke rumah ambil masa 3 minit kalau lengang takde kereta dan traffic light semua hijau. jawa cakap lean la kot. aku tak berapa reti sangat cakap jawa ni. tapi kalau worse case macam ade traffic light atau kereta beratur panjang, mungkin ambil masa 10 minit la. jadi dalam masa 10 minit ni, macam-macam suasana ada. tercetuslah penulisan yang tak seberapa ni.

berbalik kepada tajuk asal, 5 perkara kebanggaan rakyat Malaysia edisi jalanraya. yang pertama sekali langgar lampu merah dengan sengaja. aku tak berapa pasti berapa ramai yang membangkang tapi aku tetap akan tulis. tadi aku berada di traffic light ke2. kawasan USJ ni penuh traffic light jarak paling minimum 50 meter. aku duduk lorong paling kanan, dan nak belok ke kanan. tapi jarak 2 kereta depan aku dah nampak lampu kuning. aku break kasi perlahan, sebelah kiri aku lori simen. dengan selamba dia etkan minyak. apa yang aku rasa dia bangga ialah bilamana dia sampai ke garisan berhenti, lampu merah. dia pecut dengan BANGGAnya. selang bebrapa minit, dari arah yang lain, 2 biji teksi BANGGA melakukan perkara yang sama. 

perkara kedua ialah berjalan kaki sesuka hati tanpa menghiraukan keselamatan diri. aku rasa pejalan kaki ni ada ilmu kebal. jalan dah la mengadap laluan yang sama. lepas tu sambil berborak-borak dan bergurau sedar-sedar dah ade kat tengah jalan. aduh. orang yang tengah drive ni yang menjerit takut. yang dia pulak BANGGA sebab kalau fikir secara positif - ala rakyat Malaysia ni baik, mesti akan beri laluan dekat aku la. aku BANGGA kerana pejalan kaki memberi kepercayaan sepenuhnya kepada pemandu-pemandu jalan raya. belum sentuh BANGGA lintas jalan bawah jejantas lagi ni. T_T

memandangkan kawasan kilang aku kerja berdekatan dengan kawasan sekolah, maka ramai la juga ibu bapa yang aku kira berkemapuan dan berpeluang menjemput anak masing-masing balik sekolah. tapi deorang ni ada satu perangai yang buat orang lain kurangkan pahala yakni berhenti tengah jalan tanpa hiraukan kereta lain. aku tahu anak tak keluar lagi, jalan sempit, tapi semua ni tak bermaksud deorang boleh suka hati perlahankan kenderaan, berhenti terus dan tunggu anak tengah jalan. ha lantak korang la yang nak jalan tu pepandai cari jalan lain. tak pun tunggu la anak aku datang balik sekolah ni nanti aku gerak la. 

salah satu kelebihan rakyat Malaysia ialah mereka sangat peramah dan baik hati. cuma aku tak tahu la kenapa bila atas jalan raya, automatic jadi samseng jalanan. aku rasa banyak sangat tengok wayang karut melayu ni. isk2. bila orang lain nak masuk simpang dia, bukan main lagi dia hon panjang tanpa henti walhal kdudukan dia tertinggal satu atau dua kereta dia depan. bila turn dia potong orang lain, bukan main lagi signal pun tak reti nak bagi! aku syak dia nak test hon berfungsi ke tak tapi terlupa lampu signal rosak. BANGGA oi hon aku paling bising dan merdu atas jalan ni!

oh ye, cakap pasal signal, ade lagi satu kebanggan yang susah nak ditundukkan yakni masuk simpang tak bagi signal. pulun la orang lain tunggu dia jalan terkedek-kedek. terkedek kedek. bila sampai simpang, tup belok kiri. sekali sekala nampak muka BANGGA dia ~~ bagus deorang ni respect aku. aku nak jalan semua orang tunggu. wahahahahaha. 

tapi aku rasa tak semua yang tak bagi signal. ade juga yang last minute bagi signal bila rasa menyusahkan orang belakang. pantang gak part ni. nak-nak pulak orang belakang jenis ikut pungkok. orang belakang pun satu nak cepaaaat je. kete depan pulak tetibe je rasa awek jual jambu air kat tepi jalan ni cun, terus berhenti dan bagi signal bila dah kena hon. nasib sempat hon, kalau cium pungkok, memang dah jodoh la. BANGGA apa dapat main cium-cium atas jalan ni nak pulak kereta depan tu Ferrari ke, BMW ke..

banyak benda aku nak bebel lagi ni kang ade yang report blog aku ni pulak. sini je lah kot. aku ni bukan pemandu berhemah sangat tapi beringat-ingat la sebelum kena. kadang-kadang perkara kesalahan kecil boleh mengundang kerosakan yang besar. ada orang kata test nyawa liat ke tak. ada orang kata pahala terlalu banyak sampai tak tahu nak buat apa.

wallaahua'lam bissawaab

k bai!
signature2

Saya letih dan gembira

0 COMMENT

Bismillaahiraaanirrahiim

Assalaamualaikuum

Hari ini saya letih. Semalam (jumaat) kerja seperti biasa sangat banyak dan terkejar-kejar kesana kemari. 

Malam - main badminton. Walaupun masuk court 3 kali dan kalah ketiga-tiga kali game, aku sangat letih macam orang pertama kali bersukan setelah sekian lama meninggalkan profession sukan. Last main futsal minggu ke 2 puasa. Ni raya pun dah nak habis. Isk2..

Lepas main badminton terus p rumah abang yang jarak setengah jam driving. Aku kebetulan ade kupon Kenny rogers roaster percuma quarter meal, so makan share berdua ngan abang aku. Sexy kan kitorang sebab sharing is sexy 😘

Pagi-pagi bangun - aku paling lewat bangun. Ciss. Bertolak pergi muar ade kenduri kawen sepupu. Nasib baik masa tu walaupun kereta banyak tapi takde la sampai jammed teruk tak bergerak langsung. Kalau tak mesti alu yang dipersalahkan. Hehe

Orang lain kat rumah rewang buat kerja-kerja hiasan, hidang bagai, aku jadi baby sitter. Orang lain dapat budak sorang satu, aku dapat 2. Huhuhu. Seronok gak sebab kerja aku duduk main ngan deorang, sambil tengok tv. Hihihi

Tak lama lepas tu aku dengar bising-bising bunyi kompang. Cepat-cepat aku keluar jadi mamarazi kejap. Keh keh keh

Ha ni la pengantin. Sepupu aku pengantin perempuan. Biasa la masa bujang-bujang ni orang dok sibuk tanya "bila turn ko pulak?"  Aku jawab dengan senyuman je la. 😝

Sampai ke petang aku jaga budak, sampai aku pun tido sama. Huhu. Bangun-bangun pack barang balik kl. bertolak kul 7, sampai kul 9. Abang ajak tido rumah dia tapi aku ade agenda lain. Sejam dia delay aku kat rumah tu. kena tolong dia siapkan kabinet dapur. Haih. Layankan saje. Huhuhu. Nasib bakk task aku simple je, tolong pegang. Keh leh keh

Lepas tu terus shoot pergi southgate. Esok ade event Merdeka Raya. Aku selaku committee yang bertanggungjawab kena la datang walaupun sekejap. Sampai-sampai orang nak balik dah. Nasib baik portion aku ade lagi nak buat.

Aku agak teruja nampak 2 jenis ribbon yang berbeza. Datang sorang laki minta buat ketupat lagi 8 ketul. Berusaha aku anyam ketupat guna ribbon, alih-alih anyam tangan sendiri. I giving up 😜. Wuwuwuwu. Lastly nasib baik ada sorang adik yang agak pakar menganyam buat semua. Hahaha

Cantik gak suasana malam kat sini. Huhu

Ni baru balik rumah. Esok nak kena bangun awal sebab nak datang awal. Biasa la committee. Hehehe. Semangat nak makan-makan ni.

Tu je lah. Sampai sini je cerita. Panjang sangat kisah satu hari aku yang tak seberapa ni. K bai!

 

[expect] the un[expect]ed Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez