5/19/2013

Saya banyak buat salah, jadi saya minta maaf

1 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim

Asslamualaikum w.b.t.

Sambil taip ni tengah dengar ceramah kat IKIM.FM - kisah maaf. tetibe aku rasa aku nak minta maaf. tak kisahla ape salah yang aku buat kalau nampak salah kat mata korang, harap dimaafkan.

aku selalu terfikir, semua orang kat dunia ni, jap, kecilkan sedikit scope - kat Malaysia ni diberikan masa yang sama - 365 hari setahun, 4 minggu sebulan, 7 hari seminggu, 24 jam sehari. tapi aku selalu rasa yang masa aku selalu tak cukup. aku rasa macam-macam benda yang aku nak buat. macam2 orang yang aku nak entertain.

betul la kata orang bijak pandai, manusia ni terbahagi kepada 4 golongan. golongan pertama, orang yang tiada duit, tiada masa. mereka ni adalah kebanyakan kita - pekerja yang makan gaji atau bekerja dengan orang lain. ini yang sedang berlaku pada aku sekarang. gaji konon berkepuk2 tapi belum hujung bulan, dah tinggal sikit. kalau ade something yang aku nak beli - nanti la awal bulan masuk gaji. ni selalu jadi kat aku masa aku xde financial education yang baik. huhuhu

orag kedua pula, orang yang mempunyai banyak masa, tapi tak ada duit. mereka ialah penganggur. aku pernah jadi penganggur satu masa dulu. setahun gak la. sikit2 aku update blog. orang takde kerja la katekan. tapi memang takde duit sebab masa tu aku takde ilmu langsung macam mana nak buat duit melalui blog. hahahaha.

golongan ketiga pula, orang yang ada duit, tapi tak ada masa. deorang ni ialah businessman yakni mereka yang menjalankan perniagaan konvensional. bagi aku peniaga ni kaya raya. aku pernah nampak owner kedai makan bawa bmw. xsure la berapa series. tapi pada aku kalau satu hari atau seminggu tak buka kedai, mahu bankrupt kedai kan. aku dulu pernah berangan nak buka gelanggang futsal, tapi terkubur atas banyak faktor. 1 - breakeven yang lama. mungkin lepas 25 tahun menjalani perniagaan (tanpa gagal) baru dapat ROC. oh ye, modal (yang aku pernah tanya tahun 2010 dulu) ialah at least RM100k. oh tidak. belum kira maintenance, gaji pekerja, bil & utilities. nak2 masa tu aku memang xde financial education, boleh berjaya tutup kedai beberapa hari gamaknye -.-! baru faktor 1, kang lari topic lak. lain kali la cite nape aku x teruskan hasrat & cita2 nak buka business conventional. hehehe

dan golongan paling best ialah golongan ke4 iaitu orang yang banyak masa dan banyak duit. mereka ialah golongan usahawan, atau kalau ikut cita2 aku masa kanak2 dulu; entrepreneur. biasanya golongan usahawan ni ade 2 jenis sumber income. yang pertama - duit bekerja untuk mereka (asset) dan yang ke2, menggunakan other people effort (OPE). antara perkara yang menjadi asset (pasif income) ialah - hartanah, saham, emas dll. other people effort lain tak lain - network marketing. contoh network marketing - Dell, Microsoft, Astro, Maxis, bank dan segala syarikat yang berdaftar di bawah akta jualan langsung 1993. boleh la cari sendiri. hahaha

aku masih belum ada ilmudalam financial education yang baik lagi hebat, tapi sekurang2nya aku dah mempelajarinya sedikit demi sedikit dari orang2 yang terang2nya dah berjaya duduk di quadrant 4. semoga cita2 aku untuk transform dari 1st quadrant ke 4th quadrant dimakbulkan Allah SWT. Amiin. begitu juga anda. tiada ape yang mustahil di dunia ini selagi kita berusaha untuk mendapatkannya. In Shaa Allah Taala.
signature2

5/13/2013

Star Trek Into Darkness 3D - Premiere Screening

2 COMMENT
Bismillahirrahmanirrahim

Hi semua orang. hari tu, 3 May 13 aku dapat email dari Nuffnang kata aku dapat invitation untuk tengok cerita Star Trek. wahlah. betapa gembiranya dalam hati sebab bukan dapat 1, tapi 2.

kitorang tengok cerita Star Trek kat One Utama 9 May kul 9:30 malam. since dapat 2 tiket so aku ajak kawan futsal aku yang mana seorang gadis juga untuk tonton same2. dapat spek 3D yang jenis bingkai tebal warna hitam. macam biasa la spec tu besar so aku yang bertudung ni tak de la nak selit masuk dalam tudung.




pendapat aku cerita ni aku kasi 5 star. kalau compare dengan Ironman 3, cerita ni lagi best dari Ironman 3. kenapa?

sebab Star Trek:

1- tak bosan. kurang percakapan lebih pergerakan (action)
2- gambar lebih cantik - mungkin sebab aku tengok 3D. Asik elak sana nsini je.. takut kena serpihan besi. huhu. macam2 aksi lagi ah.. phew~
3- cerita penuh tanda tanya. bila ending baru la.. oh itu.. oh ini... oh hebat!!!
4- unsur-unsur lawak yang betul-betul lawak. lagi-lagi bila si ehem2.............
5- ade banyak moral of the story - semangat setiakawan, semangat untuk berusaha bla bla bla n bla..

aku cerita panjang mungkin tak best. ape kate korang tengok sendiri~ hehe selamat menonton.

sebelum tu, TERIMA KASIH NUFFNANG. Nanti kasi tiket free lagi yer~ bye2!
signature2

5/05/2013

Merry Go Round

0 COMMENT
Bismillaahirrahmaanirrahiim

satu malam yang indah 3 May 2013. aku driving sorang2. masa tu jalan raya agak lengang dari kesekakan angkara semua orang berpusu2 balik kampung halaman untuk mengundi PRU 13. di sini aku tak salahkan jalan yang sesak, semua orang berpusu2 mahupun PRU13. aku hanya berkata2.

malam tu hujan lebat. Alhamdulillah Allah turunkan rahmat. masa tu aku banyakkan berdoa kepada yang maha pemurah lagi maha mengasihani. dengar orang kata masa hujan turun tu, kalau kita banyakkan berdoa, in shaa Allah doa kita akan dimakbulkan. wallahualam bissawab, aku buat je ape yang terbaik. 

leka. leka memandu. dari mahameru, exit bangsar. aku betul2 baru naik flyover. kebetulan radio frequency 91.5 fm bagi kawasan lembah klang malam tu tengah pasang satu slot doa. leka lagi - kononnya menghayati, tapi akal fikiran aku agak penuh dengan drama. tiba2 kereta aku hilang kawalan. aku sedar, steering membelok ke kanan. panic, tapi cepat2 control. bumper depan kereta sempat cium tembok flyover, dalam masa yang sama aku dragged steering ke kanan - lalu berpusing2 la kereta aku. 

tergamam seketika. pandang kiri pandang kanan. kosong. Alhamdulillah semua selamat. 5 saat kemudian, 1 per 1 kenderaan lalu. motor, kereta, lori. semua bagi hon - aku dalam keadaan "wrong way". fikiran masih blur - ape dah jadi? kenapa dengan kereta aku ni? oh, engine OK. cuba jalan - OK.

aku bagi emergency signal. make a u-turn, turun flyover perlahan2. muhasabah diri. masih tak faham ape dah jadi. turun kereta check tayar - OK. teruskan perjalanan. Alhamdulillah semua selamat. dan yang paling penting, x ada nyawa yang terkorban.

mungkin malam tu jalan licin. kepada yang memandu, selamat memandu. jangan jadi macam saya. kepada yang mengundi, selamat mengundi. pilihlah pemimpin yang benar2 dapat memimpin kita ke arah Islam yang sebenar.kebahagiaan, kejayaan & kekayaan yang sebenar bukanlah di dunia ini semata2 bahkan di akhirat kelak - nasihat untuk diri sendiri juga. andai diberi kelebihaan di dunia & di akhirat - itu adalah lebih baik ;)

itu sahaja. sekian. jumpa lagi~~~~

sikit je. tu pun nak kecoh :p

signature2

5/01/2013

Drastik

0 COMMENT
Bismillahirrahmanirrahim
Ya Allah, tambahkanlah bagi kami rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kebijaksanaan yang tinggi serta kejayaan yang besar dunia dan akhirat. 


Semalam aku ambil satu keputusan. Drastik juga la aku kira. perancangan tu ada, tapi nak kata rapi tu tak la sangat. aku hanya mampu merancang, semoga Allah makbulkan impian aku In Shaa Allah Taala. Semoga keputusan yang diambil, kelak mampu memberikan kebahagiaan, kekayaan dan kejayaan buat diriku, keluargaku, agamaku & negaraku. Amiin Ya Rabbal 'Alamiin. Hari ni aku hanya mampu ceritakan impian aku, kelak aku harap aku dapat tunjukkan impian aku kepada semua. Semoga kan terlaksana!
signature2
If you don't build your dream, someone will hire you to build theirs. I make a decision to build my own dream, my own destiny, my own path. If not now, WHEN?
 

[expect] the un[expect]ed Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez