12/27/2013

Aku & doktor perubatan


Lame tak update blog. Tak ingat bila last menulis. Tapi aku rasa tak penting pun. Baiklah diary-untuk-tontonan-umum, mari kita mulakan.

Hari ni (26 Dec 2013) aku google segala forum yang berkaitan dengan lutut berbunyi. Alkisahnya sejak 2-3 minggu lepas, aku ade dengar bunyi ketak ketuk kat lutut kanan ni. Mula-mula bunyi kecil-kecilan jadi aku abaikan saje. Lame kelamaan jadi sakit. Nak bengkok, sakit. Melutut, sakit. Merangkak, sakit. Pendek kata ape-ape saja pergerakan yang melibatkan lutut, sakit. Aku rest seminggu, bunyi datang lagi walaupun sakit dah takde tapi makin kuat. Berbalik pada pencarian google tadi, aku baca banyak forum. Mostly suruh makan supplement yang aku tak pernah dengar atau minta turunkan berat badan. Walaupun perit, aku tetap memilih untuk merasakan sakit lutut disebabkan oleh berat badan yang tak tertampung oleh lutut. 

Aku siap-siap pergi klinik, sebab nak supplement free. 

A: Doc, lutut saya berbunyi. Saya memang bersukan tapi macam pelik je ade bunyi. Lama-lama jadi sakit. Saya rest seminggu, bunyi datang balik. 
D: Oh. Berapa berat kamu?
A: 70kg saje Doc
D: kamu terlampau berat. Bila turun berat badan baru boleh kurangkan kesakitan. 
A: Terima kasih doktor!!!!

Berangan. Sementara tunggu doktor luar bilik dengan harapan inilah punca sakit. Nama dipanggil..

A: Doc, lutut saya berbunyi. Saya memang bersukan tapi macam pelik je ade bunyi. Lama-lama jadi sakit. Saya rest seminggu, bunyi datang balik.
D: Mari sini kaki kamu. Aku hulur, dia goyang-goyangkan. Macam ni. Saya beri ubat, kamu makan dan sapu. Kalau tak elok juga kita buat MRI. Dia explain MRI tu ape. Aku angguk je walaupun aku ade degree dalam MRI. hehe.
A: arghhh. Kenapa tak cakap aku berat ke pe?! Harap-harap elok la kan?
D: ya. Kamu kena bayakkan buat scout (betul ke eja ni) untuk kuatkan otot dan kurangkan penggunaan tulang lutut. Boleh buat cycling setempat juga.
A: oh. Baiklah. Aku pernah buat scout, tapi lagi sakit. Huwaaa. Kenapa jawapan dokter ni tak tally ngan perasangka aku? ;(

Balik makan nasi terus makan ubat. Mengerikan doktor ni. Aku tak nak sampai kena buat MRI. Harap-harap kali ni dia silap ;) lagi rela doktor kata lutut berbunyi sebab badan berat. 

Azam tahu baru ikut kalendar georgian - turunkan berat badan. Ade tips tak? Tak nak ambil supplement sebab belum mampu nak beli macam-macam yang belum tentu berkesan. Tak kurus takpe janji berat turun. 

Ps: dulu badan aku gemok gedempol sebab sekarang aku masih boleh pakai seluar tingkatan 3 yang aku tak muat dulu. Berat? Bertambah. Harap mengerti maksudnya ^_>v peace yaw

0 COMMENT on "Aku & doktor perubatan"

 

[expect] the un[expect]ed Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez