5/19/2013

Saya banyak buat salah, jadi saya minta maaf


Bismillaahirrahmaanirrahiim

Asslamualaikum w.b.t.

Sambil taip ni tengah dengar ceramah kat IKIM.FM - kisah maaf. tetibe aku rasa aku nak minta maaf. tak kisahla ape salah yang aku buat kalau nampak salah kat mata korang, harap dimaafkan.

aku selalu terfikir, semua orang kat dunia ni, jap, kecilkan sedikit scope - kat Malaysia ni diberikan masa yang sama - 365 hari setahun, 4 minggu sebulan, 7 hari seminggu, 24 jam sehari. tapi aku selalu rasa yang masa aku selalu tak cukup. aku rasa macam-macam benda yang aku nak buat. macam2 orang yang aku nak entertain.

betul la kata orang bijak pandai, manusia ni terbahagi kepada 4 golongan. golongan pertama, orang yang tiada duit, tiada masa. mereka ni adalah kebanyakan kita - pekerja yang makan gaji atau bekerja dengan orang lain. ini yang sedang berlaku pada aku sekarang. gaji konon berkepuk2 tapi belum hujung bulan, dah tinggal sikit. kalau ade something yang aku nak beli - nanti la awal bulan masuk gaji. ni selalu jadi kat aku masa aku xde financial education yang baik. huhuhu

orag kedua pula, orang yang mempunyai banyak masa, tapi tak ada duit. mereka ialah penganggur. aku pernah jadi penganggur satu masa dulu. setahun gak la. sikit2 aku update blog. orang takde kerja la katekan. tapi memang takde duit sebab masa tu aku takde ilmu langsung macam mana nak buat duit melalui blog. hahahaha.

golongan ketiga pula, orang yang ada duit, tapi tak ada masa. deorang ni ialah businessman yakni mereka yang menjalankan perniagaan konvensional. bagi aku peniaga ni kaya raya. aku pernah nampak owner kedai makan bawa bmw. xsure la berapa series. tapi pada aku kalau satu hari atau seminggu tak buka kedai, mahu bankrupt kedai kan. aku dulu pernah berangan nak buka gelanggang futsal, tapi terkubur atas banyak faktor. 1 - breakeven yang lama. mungkin lepas 25 tahun menjalani perniagaan (tanpa gagal) baru dapat ROC. oh ye, modal (yang aku pernah tanya tahun 2010 dulu) ialah at least RM100k. oh tidak. belum kira maintenance, gaji pekerja, bil & utilities. nak2 masa tu aku memang xde financial education, boleh berjaya tutup kedai beberapa hari gamaknye -.-! baru faktor 1, kang lari topic lak. lain kali la cite nape aku x teruskan hasrat & cita2 nak buka business conventional. hehehe

dan golongan paling best ialah golongan ke4 iaitu orang yang banyak masa dan banyak duit. mereka ialah golongan usahawan, atau kalau ikut cita2 aku masa kanak2 dulu; entrepreneur. biasanya golongan usahawan ni ade 2 jenis sumber income. yang pertama - duit bekerja untuk mereka (asset) dan yang ke2, menggunakan other people effort (OPE). antara perkara yang menjadi asset (pasif income) ialah - hartanah, saham, emas dll. other people effort lain tak lain - network marketing. contoh network marketing - Dell, Microsoft, Astro, Maxis, bank dan segala syarikat yang berdaftar di bawah akta jualan langsung 1993. boleh la cari sendiri. hahaha

aku masih belum ada ilmudalam financial education yang baik lagi hebat, tapi sekurang2nya aku dah mempelajarinya sedikit demi sedikit dari orang2 yang terang2nya dah berjaya duduk di quadrant 4. semoga cita2 aku untuk transform dari 1st quadrant ke 4th quadrant dimakbulkan Allah SWT. Amiin. begitu juga anda. tiada ape yang mustahil di dunia ini selagi kita berusaha untuk mendapatkannya. In Shaa Allah Taala.
signature2

1 COMMENT on "Saya banyak buat salah, jadi saya minta maaf"

ISs on May 24, 2013 at 11:38 PM said...

Sama2 bermaafan...
semua orang pati melakukan kesalah...

HOT : Kolam renang terbesar di dunia
TOP : Kolam renang palsu
POPULAR : Rumah mewah selebriti
GEMPAK : Memandu kapal terbang dengan ketinggian yang rendah
PELIK : Jam termahal di dunia

Dan banyak lagi di : Green Life

 

[expect] the un[expect]ed Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez