8/25/2012

5 perkara yang kita boleh buat kalau tak boleh tido

1 COMMENT
Asslamualaikum semua

apa khabar? lamo den tak update blog. ikut laptop aku sekarang dah pukul 4:52 pagi, hari Sabtu waktu Malaysia. heh. puas gak golek-golek tapi mata tak mo tutup. ada 1001 perkara yang difikirkan tapi xmo cerita sebab yang tu dah out of topic. hehe

straight to the point, antara perkara yang kita boleh buat kalau tak boleh tido ialah seperti:

1- tengok drama
biasanya beli DVD/download/online streaming kat internet je. kalau aku memang hentam tengok anime esp One Piece atau cerita drama Jepun ja. hero mesti nak yang macho macam Takuya Kimura aka Kimutaku, geng2 Arashi, Johnny Junior ke, YamaP ke. hehe. kalau tak ada sangat baru terhegeh2 tengok cerita Korea atau Taiwan.

2- gossip/chatting
sebenarnya bukan kita sorang ja kat dunia ni yang tak boleh lelap mata kan. ada ja 2-3 orang lain kat luar sana yang sama masalah. tak caya cuba buka FB/twitter, bila tengok kat timeline tu ada ja orang update a few minutes ago. boleh la bertegur sapa tanya khabar eratkan hubungan silaturrahim antara satu sama lain eh

3- main game
handphone masing-masing dah canggih pun kan. setakat angry bird tu semua orang pun ada lah. kalau dah bosan game sama boleh la download game baru. oh ye google chrome pun sekarang ada application/game yang kita boleh download, guna atau main macam kita main kat android (play store)

4- membaca
option untuk membaca ni biasanya buat kalau nak sangat tido tapi tak boleh lelap. dulu waktu zaman belajar aku paling lemah kimia. kalau tak boleh tido, aku mesti peluk buku kimia. confirm tido lena punya la. belum sempat buka pun. hehe

5- tulis blog/blogwalking
awal2 sebelum aku tulis entry ni aku taip2, padam. taip2 delete. memang kering kontang lah tak tau nak tulis apa. tiba-tiba keluar idea nak tulis tips ni. akhirnya siaplah satu entry untuk di post. kah kah

ini aku. kalau korang cenggana pula?

signature2 
 
kalau difikir-fikirkan balik, kita kadangkala sampai tak tidur sebab buat perkara-perkara kat atas ye dak. itulah dinamakan roda kehidupan. adakala kita adalah penawar, adakala kita adalah puncanya. ntah mana aku dapat istilah ni. hehu. tak elok selalu sangat berjaga nih.

8/14/2012

Untitled

5 COMMENT
Assalamualaikum wbt.

Tak tahu nak tulis apa. Hari-hari life sama. Pagi bangun sahur jam 5:30, lepas solat subuh sambung tidur. Walaupun tak digalakkan tapi aku tak mampu nak bertahan. Setiap setengah jam mesti terjaga sebab tutup alarm. Biasalah pasang alarm banyak-banyak dengan harapan boleh bangun awal hari-hari. Akibatnya, setiap 10 minit terjaga sebab snooze.
Pergi kerja. Buat kerja. Balik kerja. Rutin sama, orang sama, cerita sekali sekala berbeza, rhythm sama. Kalau nasib baik, jam 7-7:25 pm boleh balik rumah berbuka. Jam 9 datang office sambung buat kerja. Kalau nasib sangat baik, buka ala kadar, jam 11 pm agak-agak tak larat tu balik rumah singgah 7Eleven beli roti. Makan pun tak lalu dah hei. Sekali sekala balik sangat awal, 6:00 pm tapi masuk kerja balik 12:00am.

Sangat bertuah
Orang lain susah payah cari kerja, aku rasa macam nak lepaskan kerja ni. Patutnya aku jadi manusia yang bersyukur la kan. Anggaplah sesuatu yang aku buat tanpa bayaran lebih masa ni sebagai satu ibadah. Lebih-lebih lagi 10 malam terakhir Ramadhan. Cepat pula masa berlalu. Atau aku yang tak pandai nak hargai. Wallahu'alam. Apa yang aku mampu harapkan supaya mata pencarian aku ni halal. Semoga hari ni aku susah macam ni, esok lusa harap lebih mudah.
Banyak yang aku dapat belajar tentang kehidupan terutamanya. Hari-hari aku berdoa kepada Allah supaya ditambahkan rezeki yang banyak & halal. Imam yang benar. Ilmu yang bermanfaat. Kesihatan yang elok. Kebijaksanaan yang tinggi. Hati yang bersih serta kejayaan yang besar dunia akhirat. Amin ya Rabbal Alamin.

nota kaki:: entry ni dah lama tulis. masa tu jam 6:30 pagi tak ingat berapa hari bulan beratur ambil wudhuk untuk solat Subuh kat kilang. tak sempat nak send, dah sampai turn. Prof Muhaya kata kalau kita bersedih/ tak senang/ tak selesa, kita ada beberapa option untuk release. 1- cerita pada seseorang. 2- tulis pada sesuatu macam diari ke. so aku pilih tulis pada blog. dan at least ada seorang yang sedang membaca, maka aku dah cerita kat seseorang. hehehe~

Iftar with NC UTM - Prof Dato' Ir Dr Zaini Ujang

0 COMMENT
Assalamualaikum WBT

Hari ni Selasa, Aug 13 aku dapat jemputan dari pihak Alumni UTM untuk ke Majlis Berbuka Puasa Alumni & Mantan Staf UTM, bertempat di Dewan Alumni UTMKL, Jalan Semarak.  


Hari ni aku cuti dan memandangkan Gombak ke jalan Semarak aku kira-kira tak la jauh sangat, so dalam jam 6:15 aku bergerak keluar dari rumah. tapi malangnya belum pun keluar taman jalan sesak yang amat. itu pun ada hati nak singgah car wash cuci kereta dulu. huhhu

sampai dewan agak lewat dalam jam 7:00pm. masa tu agak pelik la sebab orang alumni yang call tu kata invitation untuk 100 orang, tapi car park nampak kosong. aku assume ada orang lagi lewat dari aku kot.


Dewan Alumni - memang kosong

"..akak tu silap. patutnya masa dia call tu, dia terus buat confirmation instead of cakap - kami akan hantar surat by email. so ramai yang tak datang ni sebab tak dapat surat dan assume yang tak dijemput.." kata salah seorang dari alumni. "..lain kali ko bagi tahu kitorang (merujuk pada aku gak), nanti satu UTM dari mana-mana batch dulu pun kitorang boleh angkut.." hehe. berlagak nampak ;P

oh macam tu ceritanya. kasihan yang tak dapat email tu. aku pun datang sebab dapat email. memang macam tu pun gaya akak tu cakap dengan aku masa dia call tu. kalau aku tak dapat email pun aku tak datang gak. aiseh. miss-communication rupanya..

NC (Biru) beramah mesra dengan tetamu.

Antara tetamu yang hadir

NC berbual-bual

Tetamu 


nasib baik ade orang yang aku kenal

rakan semeja

NC berucap sebelum majlis berbuka  


Kepada mereka yang berhasrat untuk menyambung pelajaran (Degree) di UTM, sila perhatikan kualiti CGPA yang dicapai oleh pelajar-pelajar UTM seperti di atas. kalau hasilnya adalah seperti itu, bagaimana pula dengan syarat kelayakan? belum kira lagi dengan persaingan peluang pekerjaan antara pelajar-pelajar UTM dan beratus-ratus universiti lain di Malaysia. belum kira graduan menganggur yang enhanced skill masing-masing menerusi job camp  untuk terus mendapatkan pekerjaan. yang bekerja sambil belajar, master & PHD lagi. maksudnya, hidup ini penuh dengan persaingan. universiti bukanlah platform untuk berabang adik angkat, bercintan-cintun, relax2, dota, counter strikes dll. kalau tak menjamin CGPA yang baik ye dak kawan2? Alhamdulillah la sekarang aku ni dah bekerja. Renung-renungkan dan selamat mencuba! (klik gambar untuk pembesaran)


makanan. tertutup pula. malas nak buka, kang terliur pulak. hehe

saja ambil gambar ni. first time jumpa botol minuman ni. hehhe

Door gift #1. kuih raya. sedap gak.

Door gift #2. Menghayati Budaya Ilmu. Faham Ilmu, Amalan dan Panduan By Prof Zaini Ujang. 

buku ni ialah antara buku ilmiah terlaris. Edisi ke 2 cetakan ke3. entah bila la aku ada peluang (masa lebih) nak baca buku ni sebab...




banyak lagi buku yang aku nak baca! huhuhuhuhuhuhu~!

signature2

8/06/2012

eQurban - Qurban dan Aqiqah Lebih Mudah

2 COMMENT
Assalamualaikum wbt.


semalam aku jalan-jalan kat blog Denaihati aku terbaca satu entry tentang eQurban (Denaihati ialah blog rasmi untuk eQurban). eQurban ialah sebuah program untuk umat Islam menunaikan ibadah Aqiqah & Qurban di Kemboja.




eQurban juga turut menganjurkan program affiliate (Rakan Niaga) kepada semua rakan Blogger, Facebook dan Twitter yang ingin menambah pendapatan sambil beramal dengan mendaftar di eQurban.com secara percuma.


signature2

8/05/2012

Beza Syaitan dan Jin

0 COMMENT
Assalamualaikum wbt


Sedar tak sedar dah 15 Ramadhan kan. cepat betul masa berlalu. 


kebiasaannya aku kerja sampai malam. paling awal pukul 10pm baru nak kemas2. tapi bulan puasa ni aku balik berbuka, solat isyak dulu, baru masuk kerja balik. biasa lah bukan sebab pekerja cemerlang ke contoh, tapi waktu siang kerja tak effective. tu yang drag sampai ke malam. kalau biasa kerja kilang, kul 6pm tu baru la start nak wat kerja. yang dari kul 9pg sampai 6pm tu meeting je memanjang. huhu


so ada satu malam baru-baru ni, Khamis malam Jumaat aku masuk kerja. duduk sorang-sorang kat belakang. ruang kerja aku tu dulu office tapi dah renovate jadi production line. banyak gak rumors yang aku dengar yang orang selalu kena kacau malam-malam kat situ. aku pernah kena gak, tapi ntah buat tak tahu je la.


so berbalik kepada cerita tadi, aku tengah khusyuk buat kerja, aku rasa macam diperhatikan. seolah-olah ada orang kat belakang tengok aku. tapi buat tak tahu je la kan. aku fikir, bulan Ramadhan semua jenis syaitan dan jin kena ikat ye dak. tapi still perasaan tu berlawan-lawan. aish tak leh jadi. siap bila ada tech tegur aku dari belakang, aku terkejut tahap bahu terhenjut. nasib baik boleh cover sikit. huhu. 


paling tak best bila teringat kisah-kisah aku kena ganggu dekat kawasan yang sama dulu. sampai ikut aku dari production line ke office. pelik. aku rasa macam seram sejuk tapi lawan la perasaan tu. zikir la untuk tenangkan hati


"..dan ingatlah, dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang.."


dalam pukul 11.30malam, kerja aku dah siap. kemas-kemas barang, fikir nak masuk toilet. Qada' hajat sebab nak balik gombak makan masa sejam gak la kan kalau bawa kurang 130kmph. sampai je depan pintu, tiba-tiba ada sorang perempuan yang baru keluar toilet tengok aku, muka habis takut. dia tutup telinga, menangis. makin lama makin kuat. eh, ko pehal takut sangat tengok aku sampai camtu sekali. aku tanya sorang akak yang baru keluar toilet, dia kata tak tahu.


aiseh. aku datang dekat, aku rasa dia ni kena histeria. lain macam cara menangis. aku nampak kuku dia panjang bukan main. alamak. kalau aku salah cara mau kena cakar ni. ada yang sambut raya muka berparut. "sakit kepala ker?" aku tanya. dia meraung je. hish. 


pak guard datang dari bilik sebelah. "apesal?" "takuuuuutttt... huwaaaa.." aku pulak blur. takut nak berak sorang-sorang kot. aku fikir dalam hati. aku & guard tadi bawa dia pergi health center. kat sana dia cerita ada suara panggil-panggil nama dia. terasa ada someone ikut dia kat toilet tadi. masa tu aku terfikir, bukan semua syaitan dah kena ikat ker? musykil aku. 


then tadi aku terjumpa satu huraian dari Ustaz Azhar Idrus kat facebook.



baru aku faham macam ni rupanya. aku buka juga youtube tu.



aish. risau pula. tapi takpe la. ape yang kita boleh buat ialah berdoa mohon perlindungan ye tak..

signature2

8/03/2012

SALOMON X-TRAIL RUN 2012

2 COMMENT
this event will be my next run. got this info from my friend who loves Marathon so much. 





Date  : 30 Sept 2012
Venue: Stadium UPM. University Putra Malaysia, Serdang, Selangor


lets run everyone~! check this out!


P/S: Amoya Jepon & awhere, jom register cepat. 10KM jer. hihihi
signature2

Karangan Sekolah Rendah: Aku Sehelai Baju Kebaya

2 COMMENT

Aku Sehelai Baju Kebaya


Aku berasal dari selembar kain dari sebuah kilang. warnaku biru pekat dan mempunyai corak bunga yang sangat cantik. satu hari aku dijahit oleh tukang jahit yang terkemuka di bandar. badanku ditampal dengan beberapa biji batu putih yang berkilau untuk menambah seri. setelah siap, aku ditayangkan di sebuah butik dan diberi nama Kebaya Asli. ramai rakanku memujiku. aku berasa sangat bangga.


satu hari aku didatangi oleh seorang perempuan. dia terpegun melihatku. di tanganku ada sehelai kertas bertulis RM200. aku lihat wajah perempuan itu sedih. kemudian datang seorang lelaki memujuk dan mengambil aku untuk dicuba oleh perempuan itu. pertama kali aku melihat diriku di cermin. memang cantik aku ni. perempuan itu berasa gembira dan aku dibungkus rapi pulang ke rumahnya.


aku dipakai ke banyak majlis yang indah. ramai kawan tuanku memujiku, tidak tuanku seperti "cantiknya baju kau Senah!". aku berasa bangga kerana membuatkan tuanku kelihatan lebih cantik kerana kecantikanku. 


satu hari tuanku menggosok badanku dengan seterika sambil menonton televisyen. tiba-tiba telefon berdering dan dia meninggalkan seterika yang panas di atas badanku. aku merasa sangat sakit. si seterika hanya mampu bersimpati kerana dia tak tahu bagaimana untuk menurunkan suhu badannya. dia hanya meminta maaf kepadaku. aku tidak menyalahkan si seterika tetapi si telefon yang menjadi punca kejadian ini. jika dia tidak memanggil-manggil tuanku, pasti ini tidak berlaku kepadaku.


aku mula terbakar dan mengeluarkan bau busuk. aku lihat tuanku kelam kabut mendapatkanku tetapi ianya sudah terlambat. badanku berlubang dan mempunyai lambang kemegahan si seterika. kami berdua sama-sama menangis teresak-esak. rupaku pasti sangat buruk.


sejak kejadian itu, aku dipotong kepada kain yang lebih kecil dan bercantum dengan rakan-rakan lain. kami diberi nama Selimut dan kami dipakai oleh anaknya setiap hari.


walaupun aku tidak disia-siakan begitu sahaja aku masih terus berdendam dengan si telefon sehingga ke hari ini.


Karangan ini adalah untuk Contest anjuran Abang Ensem dan Zarul Umbrella dan disponsor oleh Azri[Dot]My

signature2

Kelebihan Istighfar

0 COMMENT
Asslamualaikum warahmatullah.



Qasidah Istighfar with English Subs




Istighfar-Istighfar
1. 100 kali
أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الْعَظِيمَ الَّذِي لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْحَيَّ الْقَيُّومَ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ

Aku memohon keampunan Allah yang Maha Besar, tiada Tuhan melainkan Allah, Dialah yang Maha Hidup, Maha berdiri sendiri dan aku bertaubat kepadaNya.

2. Tiada had
لَا حَوْلَ  وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَظِيمِ

Tiada keupayaan (untuk mentaati perintahMu) dan tiada kekuatan (untuk menjauhi laranganMu)  melainkan dengan keizinan Allah yang Maha Besar.

3. Ataupun dengan istighfar dan taubat yang ringkas ini
اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي وَتُبْ عَلَيَّ

Ya Allah, ampunilah aku dan terimalah taubatku.


Saiyidul Istighfar (Raja Istighfar)


Ya Allah, Engkau adalah Tuhanku, yang tiada Tuhan disembah melainkan Engkau. Tuhan yang telah menciptakan diriku. Aku adalah hamba-Mu dan aku ada dalam perjanjian-Mu, yang dengan segala kemampuanku aku laksanakan perintah-Mu. Aku berlindung kepada-Mu dari segala perbuatan buruk yang aku lakukan kepada-Mu. Engkau telah mencurahkan nikmat-Mu kepadaku, sedangkan aku sentiasa berbuat dosa. Ampunilah dosaku kerana tidak ada yang dapat mengampuni dosa kecuali Engkau.

(HR. Abu Dawud, Nasa’i, Ibnu Majah, dan Hakim)

(Hadis Riwayat al-Bukhari (no. 6306, 6323), Ahmad (4/122, 125), dan an-Nasa’I (8/279-280) dari Syaddad bin Aus radhiyallahu ‘anhu)

Rasulullah membiasakan membaca doa itu dan beliau menyebutkan sebagai Sayyidul Istighfar atau Raja Istighfar. Bahkan, Rasulullah menegaskan, barangsiapa yang membaca sayyidul istighfar pada siang hari dan hamba Allah itu meninggal pada malam harinya hingga terbit matahari ia berhak masuk syurga. Barangsiapa yang membaca sayyidul istighfar pada malam hari, kemudian hamba Allah itu meninggal pada siang hari (mulai matahari terbit hingga terbenamnya) ia berhak masuk syurga.



Marilah kita beristighfar. paling kurang 3 kali sehari pun tak pe. sebab janji... 



janji... 



janji Allah ditepati \(^.^)/

signature2
 

[expect] the un[expect]ed Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez