4/07/2012

RAHSIA SURAH AL-FATIHAH

2 COMMENT

“Mengenai surah Fatihah ia adalah penyembuh segala penyakit.” 
(HR Darami)

“Apabila salah seorang daripada kamu membaca “Amin” Para malaikat 

dilangit juga akan berkata “Amin”. Barangsiapa menyamai aminnya maka

 akan diampunkan baginya dosa-dosanya yang lalu.” (HR Burkhari)




signature2

4/02/2012

Tips bersukan - long distance run

0 COMMENT
Sabtu.

seawal 6:30 pagi dengan gagahnya aku bangun. paksa diri kot. bukan senang nak tolak selimut jauh2 berlawan dengan setan2 ni. hehe. mandi, solat, terus pergi Taman Rekreasi Taman Lembah Kiara, Taman haji Abang Openg, TTDI. panjang lak aih nama tempat ni. aku tak pernah sampai pun sini. selalunya jogging kat Tasik Titiwangsa ja.

sampai2 jer penuh kereta parking tepi2 jalan. aku nampak signboard "Running Clinic" and aku readh jer ikut anak panah. lone ranger memang macam ni. sampai khemah register nama, duduk tercongok kat tepi sorang2. nak tegur orang malu lak. hihihi. pada aku tempatnya best, redup sebab banyak pokok, tapi kecil la kalau nak dibandingkan dengan Titiwangsa. agak bosan la lepas 5round tengok benda yang sama jer. xsyok. huhu

Running Clinic ni organized by Energizer night race (in collaboration with HooHa Asia). aku dah ter-register Energizer Night Race 2012 (14-15 Apr 2012), so aku agak bersemangat la nak join smua clinic2 yang ada kan. hehu~

clinic di sampaikan oleh Mr. Sidamparam, national marathon coach and ex-national marathon record holder. ada lagi sorang, Sharifudin (tak silap aku tu namanya. hehe), pemegang rekod no 1 marathon melayu Malaysia 3 kali berturut2. (patut la orang tu kurus kering. hihi) huyoh. macam2 la ilmu deorang kasi. orang experienced la katekan.

mula2 tu biasa lah berkumpul. bila semua orang dah ada kat posisi masing2, tiba2 aku dengar alarm. kuat pulak tu kan. dan dalam masa yang sama semua orang toleh ke arah aku. adoi. malu giler beb. aku berusaha tutup alarm dalam kocek, tapi makin kuat pulak bunyinya. nak tak nak terpaksa keluarkan phone. rilex je note aku tulis kat alarm tu: "bangun la wei. rezeki nak masuk ni!" aduh. 

------------------------------------------------------------------------------------

antara tips bersukan (long distance run) yang dia sampaikan ialah:

1-  ambil makanan yang berat minimum 2 jam sebelum larian. contohnya; roti canai ka, nasi lemak ka. kalau energy bar, 1 hour before is good.

2- seelok-eloknya makanan tu penuh dengan carbohydrate.  

3- jangan anggap makanan yang manis itu tidak mendatangkan faedah. yang manis tu lah akan membantu kita mendapatkan tenaga (glucose) yang cukup sewaktu larian.

4-  berlari dalam keadaan yang selesa. jangan tengok cara orang lari macam segak aje, kita dok nak follow. sudahnya sakit lutut la sakit ankle la.. kasut tak memberi kesan yang banyak terhadap larian kita, tapi cara kita berlari tu yang penting. (kalau kasut mahal habis, tapi lari kaki terhentak2, tak guna gak kan) 

5- kalau ada kecederaan (sakit lama mungkin seminggu ker), ambil air suam capurkan sedikit garam, rendam kaki yang injured tadi. garam tu tujuannya untuk menyerap sakit tadi.

6- semasa berlari, jangan tunduk kerana ia akan menghalang pernafasan kita, dan kita akan cepat rasa penat. lagi satu, selok2nya bernafas melalui hidung. jika bernafas melalui mulut, tekak akan berasa cepat kering.

7- kalau dah rasa tak cukup nafas, berhenti seketika, tarik nafas melalui hidung sedalam yang mungkin. lepas perlahan2, pasti rasa lega :)

kalau dah selalu berlari, pasti akan rasa semakin hari semakin improve. pernafasan kita pun akan semakin stabil. itu apa yang aku rasa setakat ni lah kan.

tu ajelah tips yang aku dapat kongsikan setakat ni. ini kali pertama aku join marathon secara rela dan serius. haha. sebelum ni ada la join marathon under McDonalds, tapi masa tu aku suka2 jer nak lari2 biasa.

itu je lah. kalau ada yang join Energizer Night Race tu nanti, roger2 la aku eks. da~



signature2

4/01/2012

Quote of the day #7

0 COMMENT
"you can do anything you want to do as long as you make up your mind"


enjoy the video, and you will cry hardly.




signature2

Ujian dan Dugaan

2 COMMENT
Pagi Jumaat yang tenang. aku terasa sakit perut. dari pagi sampai tengahari, 6kali aku ulang-alik, keluar masuk toilet. Memang patut pun. malam tu makan macam orang kelaparan tak makan seminggu. semua aku sapu habis. DBKL pun takut tengok aku agaknyer. 


kesannya, tenghari waktu lunch aku tak berapa lalu nak makan. so aku cuma makan bubur jer la. 


akibatnya, petang tu aku sangatlah lapar. kawan aku Amni pula ajak jumpa kat Kota Damansara. 


aku ikut jer. lalu tol NKVE. oh ya, memandangkan akak aku pinjam kereta aku dan sistem barter berlaku, maka aku terasa nak jimatkan penggunaan minyak. semuanya disebabkan oleh radionya yang rosak, volume terlalu tinggi kalau adjust sikit terus tak dengar apa2, so aku decide untuk buka tingkap aje lah.


nak dijadikan cerita, kad touch and go aku tertinggal kat kereta aku. sampai tol subang, aku selitkan tiket tol kat atas kepala. ape ke namanya yang tempat selalu guna kalau nak hadang cahaya matahari tu lah kan. kat situ lah aku selit.


jalan sangat jem so bawak kereta pun dalam 40-6-kmph jer. masuk je highway betul2 kat exit damansara/PJ, aku dah start increase speed. tak la laju sangat, 80kmph jer. 


tengah termenung2 tu, tup! tiket tol melayang keluar tanpa aku boleh buat apa2 pun. 


tiket tol melayang.
melayang keluar.
tanpa sebarang amaran.
ia pergi begitu sahaja.


oh tidak~ takpe.. tenang.. bawa bertenang.. kita pergi kat tol booth tu dulu..


"bang, tiket saya hilang"
"kena bayar penuh la. rm45.70"
"tapi tiket saya hilang. terbang kat exit damansara tadi"
"ye, kena bayar penuh. kalau jumpa tiket tu balik boleh refund dalam masa 3 hari"
"agak2 la bang.. takkan saya nak pergi tengah jalan tu bunuh diri cari tiket tu balik bang.."
"bayar penuh la. abang tadi pun sama. tiket terbang keluar. kalau pergi kat penyelia pun dia suruh bayar penuh jugak."
henfon aku lak bunyi. adoi. dah la tengah pening pasal tiket ni, ada masalah kat tempat kerja lak..
aku pause sekejap issue tiket hilang tu, aku setelkan sekejap issue tempat kerja.
"datang dari mana"
"subang jaya. tolong la bang, kaw tim sikit."
"tak boleh.. kena bayar penuh gak"
kereta belakang dah panjang beratur. masing2 bunyikan hon bertalu2.
aku memang ada ngam2 rm50 kat tangan. takkan aku nak menipu kata aku tak da duit. nanti betul2 duit aku tak da lagi parah. ye dak?
aku bayar. aku pergi.


sedih. buang duit macam tu sia2 jer. 


sampai McD kota Damansara, aku terus makan laju2. borak2 macam biasa, tapi takde lah aku buka story pasal tiket aku terbang tadi. aku takut aku cerita kat dia ibarat aku mengadu / nak salahkan dia ke ape kan. benda dah salah sendiri, nasiblah. hurm~


habis borak2, balik rumah aku tak lalu tol. phobia. poyo giler. parking je kereta, tak tahu lah mana silapnye aku ni, jari boleh tersepit masa tutup pintu kereta.


sakitnye bukan kepalang. kebas. perit. phew.. macam nak pengsan lak. *tibe2. anafora betul* aku telan semua tu. tak terjerit, takut kang orang kata apa pulak kan. dah tua2 tersepit pintu. malu betul.


sudah jatuh disepit pintu.


huh


pada aku, ia bukan satu kemalangan, ia satu ujian.


--------------------------------------------------------------------------------------------


semalam aku jumpa Nurul, ex-housemate/schoolmate sekolah menengah yang ~10 tahun tak jumpa.


aku suka satu ayat bila dia sebut: "setiap apa yang berlaku hari ini adalah kesan daripada apa yang kita lakukan sebelum ini" -qoute for today. hehe.


kita tak tahu apa yang kita buat semalam, kelmarin, minggu lepas, bulan lepas, tahun lepas dan dulu2 kala.


yang penting, setiap yang berlaku, ada hikmah disebaliknya. belajarlah untuk menjadi insan yang menerima.


ihsan dari:


signature2
 

[expect] the un[expect]ed Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez