2/27/2012

Hujung minggu

0 COMMENT
hujung minggu yang meriah. pagi2 bangun siap-siap pergi bayar zakat tahun 2011. rukun Islam ke4 yang wajib ditunaikan oleh setiap manusia yang bergelar muslim. alhamdulillah aku tak terlalu boros bulan ni so dapat la bayar sikit. huhu.. risau lak kalo lupa bayar zakat, rezeki tak berkat heiii.. 


destinasi seterusnya ialah menuju ke Triways Futsal - pertandingan akhir Liga Kebangsaan 2012. game best, tapi badan sakit2. kaki lebam2. referee memang tak suka kuala lumpur. full stop. kalah menang adat bertanding. so tak ada rezeki hari itu, kalah 2 bola dengan Sarawak. kalau menang boleh proceed lawan kat Trolak. tapi yelah dah kalah ape booleh bikin. bagi ayat untuk menyedapkan perasaan; yay! boleh main liga haram lepas ni! muahahaha.. illegal league, wait for me~ so lepas ni aku kembali menjalani kehidupan normal sebagai seorang pekerja kilang fulltime dan futsal freelancer. kepada yang berjaya mendapat top 6, selamat meneruskan perjuangan. yang tak berjaya, ianya hanyalah satu titik permulaan. lupakan segala silly mistakes yang dilakukan, baiki diri untuk lebih maju. cewah.. ayat tak nak kalah.


memandangkan itu game terakhir, mungkin kali terakhir berjumpa dengan ahli2 team, maka kami decide untuk pergi berjimba bersama2. berjimba sampai lebam tajuknya. malam tu secara unconscious aku telah smbat sepinggan setengah nasi lemak ayam n sepinggan hampir penuh kuey teow goreng tanpa memikirkan penat lelah berdiet berhari2 untuk kempiskan paha. sungguh sensitif di situ. huh. oh ye, sambil2 tu tengok money drop. memang teruk gak la geografi minah 2 orang tu sampai tak tahu ada berapa negeri yang bersepadan dengan negeri pahang. haha.. mungkin mereka sangat gelabah masa jawab soalan apaentah sampai nangis2 tu. gi lantak la, aku komen panjang2 kat sini bukan aku dapat ape pun kan.


perut dah penuh, lontarkan suara2 sumbang kat pusat karok tanpa segan silu bahawa hujan lebat akan turun membanjiri bandar tasik permaisuri. sedar tak sedar, dah pukul 12pagi. aiyo. gadis tak baik duduk luar lama2 oi. sampai rumah dua pagi masih tak tido. melayan mukabuku yang lagha memang macam ni. sikit pun tak rasa bosan kan. cuba kalau layan baca alQuran macam layan belek FB kan dapat pahala tambahan disitu.


sedar tak sedar dah pagi. siap2 terus brooom - ke PD. bangun lewat alamatnya aku tertinggal. ingatkan dah lambat sangat so aku drive penuh berhati2 bersama meter yang menunjukkan angka 160. mula perlahan tatkala tayar mula memberi gegaran tak memberangsangkan. dari gombak ke PD sejam, tak la laju sangat kan? hehhe


pagi main treasure hunt, tengahari sampai petang gedebush gedebush dalam kolam renang main sukaneka. hebat la gak team aku sampai dapat no1 kan. keh keh keh. seronok heiii.. petangnya, sukaneka kat tepi pantai. limited activity sebab hujan turun selang seli ngan petir lak. bila agak reda, main banana boat. tu yang best tu. haahahaha.. sekali aku kena himpap dengan 2 lelaki berbadan gagah kat belakang. hampagas betul. punyalah baik aku landing masa jatuh, ada orang landing lagi best kat belakang. huh.


malam, BBQ. makan laju2 terus balik KL. mereka stay sebab dah minta cuti. aku lak sayang sangat dengan kerja, takde la nak minta cuti kan. boleh pulak masa pergi tu minyak 3 bar, aku stop kereta ada 2 bar. so aku bajet2 cukup la banyak tu nak patah balik KL. amek kau aku start enjin, minyak 2 bar terus jadi 1 bar berkelip2 macam ultraman minta nyawa tambahan. bawa sesopan habis, 80kmph jer. siap buka tingkap tak mau pasang aircond. tapi apakan daya hujan turun lebatnya. nasib baik timing betul. masa tu dah sampai Shell sebelum tol rm3.20. sampai seremban, jalan jem ya Rabbi. sejuk, hujan lebat, jalan jem, radio line tak berapa nak clear, lagu pulak berirama slow memang mengundang mengantuk yang tak berbelah bagi. kereta depan macam nak kena kage bunshin no jutsu dah. terus capai phone main dial mana2 nombor. almaklumlah, malam dah lewat. sorang pun tak angkat. aiyaaa.. sampai bangi baru ada yang sudi menjawab. aish. oke lah tu kan dari tak ada langsung. huhu..


sekarang dah sampai rumah terus bercerita kat sini. dan tibanya masa untuk tido memandangkan jalan Kewajipan akan menjadi sangat sesak berikutan pembinaan LRT di Subang Jaya. maka aku kena tido awal supaya dapat bangun awal dan dengan jayanya bergerak awal ke tempat kerja esok hari...... zzzzz.....


sekian. tamatlah hari yang sangat letih dan berharga ini.

signature2

trust me, i'm lucky

2 COMMENT
finally, this day come. previously, i always thought it is good to be part of any national team, play as a national player, but it is not what i dream of . i'm not chasing the title, money or whatsoever. the only thing is i need a proper training where i could spend my whole time forget everything that stress me out.
understand that the team was formed from a group of amateurs with a few team members, but i believe of course if we were provided with a proper training, organization, we could be a great team. even now without those elements mentioned, we really a great team. but i feel like something missing between us and i don't know what it is. *sigh.
i joined a club which is still looking for a team members to play. it is only a few times but i feel it is good to be with them. i admit that they are over-enjoying their social life but i just leave it to them. what i meant here, i love the way they work in a team. i went to their training once and it is really great. it reminds me to the first time that i joined NJAC. tired but good. 
i admit that i made a lot of mistakes during the whole league - including training, friendly match and tournaments but somehow i feel guilty when the team members never show how disappointed they are. still supporting each other even though you know that one person is not capable for the post.
now i understand. whoever you are, wherever you are, if you never trust each other, you will go nowhere. even though you are the strongest person in the world, you can't even beat a small strong team. 



signature2

2/25/2012

Quote of the Day #3

1 COMMENT


To accomplish great things: 

we must not only act, but also dream; 

not only plan, but also believe


signature2

2/19/2012

RAHSIA SURAH AL – KAUTHSAR

1 COMMENT


Bismillahirrahmanirrahim





  • Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga.Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.


  • Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika Baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

  • Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-

  1. Baca surah ini ketika hujan dan berdoa,mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.
  2. Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya’allah hilang dahaga.
  3. Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal,bengkak,sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.
  4. Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x,mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.
  5. Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah. (jangan pulak dok baca bersungguh2 tapi tak berusaha memang ... memang ... ah, letak la sendiri.)
  6. Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.
  7. Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x,Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.

wallahu 'alam bissawab




signature2


2/12/2012

Happiness

2 COMMENT
Semalam aku macam orang gila. ape orang kata, erm.. fanatic kot. dari pagi sampai malam bersukan tanpa henti. pagi2 gi Triways, lawan MPSJ. okay la not bad. (poyo not bad. padahal kena ayam berkali2.) kalah tu tak kisah, tapi yang penting pengalaman. tu penting. dari situ lah aku cari kelemahan sendiri dan perbetulkan.


".. kitorang 8 orang support ko, ko kena support kitorang berlapan.."


terharu rasa. huk!


habis game, kitorang boleh gelak2 sakan macam game tadi tak ada apa2 yang berlaku. ala setakat kena gol 11x, x ada apa la kan. hebat kawan2 aku ni. tak pernah kenal erti menyerah kalah. hehhe..


jumpa kawan2 futsal yang datang sokong. deorang kata nak main badminton kul 4 kat supercourt, subang. dengan pandainya aku setuju. dari Shah Alam balik ke Gombak hantar member 2 orang, jalan jem ya Rabbi.. Tuhan saja yang tahu.. selalunya dari Shah Alam ke Gombak setakat 30min, tapi dragged sampai 2 jam. mula2 ikut Federal Highway, teruk sangat tak bergerak. lalu LDP, sama ja. fikirkan tak nak pergi main badminton, tapi member 2 orang pun dari gombak, pergi je lah.


badminton patutnya 4-6pm jer, tapi extend lagi 30 min. main tak ingat dunia. baju stokin semua basah berpeluh2. tiba2 member sorang angkat phone call De Stadium. 


alamak, sambung main futsal pulak.. tengah2 main, perut berbunyi macam guruh. aiyoo memang tak boleh tahan. lupa lak dari pagi sampai ke petang tak makan apa2. abis main terus gi lepak kat sri anggerik. nasi lemak + telur mata + ayam goreng. peh, terbaik. sekali pekena dengan teh 'o' laici. wow! nikmat dunia tak terhingga. alhamdulillah. burp :)


kebetulan MU lawan Liverpool, dan ahli2 meja aku kebanyakannya penyokong kuat MU. apa lagi, memang bingit la. dan memandangkan aku ni bukan peminat bola sepak, jadi aku kena balik. gadis tak baik duduk melepak malam2 lama2. hehehe...


"eh, nak balik ker?"


"balik la .. esok ada game yang lagi penting dari ni"


signature2

gembira, sebab sikit pun tak terfikir pasal apa2 masalah yang sedang dikendong bahu. yuhooo. selamat menempuh kehidupan seharian.

2/06/2012

The 20 Most Expensive Keywords in Google AdWords

0 COMMENT
hai hai hai.. lama tak jalan2 dalam internet sambil membaca2. tiba2 jumpa satu web photographic yang menarik. banyak la perkara2 yang aku tak tahu selama ni hidden di sebalik kejayaan orang2 IT seluruh dunia. so memandangkan tajuk ialah berkenaan 20 perkataan termahal dalam dunia periklanan Google, yang mengkayakan Google, dan mungkin bakal digunakan blogger2 untuk mendapatkan traffik yang tinggi, moh baca infograpic ini:


1: Insurance
2: Loans
3: Mortage
4: Attorney
5 dan seterusnya boleh dapatkan kat wordstream. jangan klik gambar kat atas ni, memang tak dapat apa2 la. hehe..

kay lah.. selamat bercuti~ Salam Maulidur Rasul



signature2

2/05/2012

Mission half accomplished

2 COMMENT
hari Sabtu yang tenang. pagi2 dah bangun. semangat nak ambil exam Kastam walaupun tak prepare ape2 pun. tak tahu lah macam mana boleh kena panggil ambil exam. aku pernah register dulu kot. pukul 7.30pagi dah keluar rumah. awal bebenor. padahal exam start pukul 9pagi. bawa slow2, kul 8.30 sampai sambil melanguk sorang2. perhatikan gelagat orang lain. ada yang tua, ada yang muda. ada yang tengah menghafal sesuatu, ada yang membaca, ada yang bersembang. ada yang dihantar keluarga, ada yang dihantar pasangan. meriah suasana tu.

masuk dewan buka paper soalan. mak aih, satu apa aku tak paham. tembak aja a ke, b ke, c ke d.. asal bertanda kan jawapan aku. pengetahuan am aku tentag kastam ni memang zero la. nak membaca paper pun jarang, ni kan pula nak ambil kesah hal2 kastam. aihh.. tapi peveret aku bila tang penyelesaian masalah. sekejap ja aku jawab. tapi tak puas hati betul ngan soalan no 12 tu. jawapan tak ada dalam list. bantai aku hitamkan huruf E. hahaha.. lantak lah..

bila bab esei, lagi teruk. dah nama tak pernah baca paper, memang tak boleh jawab la hal isu2 semasa berkaitan kastam2 ni. tibai jer karang dengan ayat berterabur sana sini. english pun sama. masa menjawab sejam aku ambil masa 30 minit jer. hebat bukan. hahaha..

tanpa menoleh kanan kiri, aku terus balik rumah. singgah mekdi tol sungai besi drive thru beli Big Mac. tetiba ada pakcik goyak kelate jual kopok ikan cap parang kat aku. aku dengan perasaan simpati, beli la sebungkus walaupun kelihatan agak mahal. beratur dah la panjang, sempat aku main game bubble blaz.

balik gombak, kemas2 rumah. dah la sekarang tengah panas, dapat pulak kipas siling kat ruang tamu rosak. apa lagi, misi membaiki kipas la jawabnya. masalahnya, sorang pun tak ada kat rumah, tapi still bertekad nak repair. almaklumlah, jarang ada kat rumah kan.. panjat tangga sorang2, buka kipas, sekali tertinggal barang. turun balik, panjat balik. letak cutter atas bilah kipas, terlupa nak bawa turun petanda mencari nahas. still, kipas tu tak boleh perfectly berpusing sebab 2 wayar putus n aku balut dengan dressing tape aje. hoho. so lepas ni kena la cari connector n rework balik kipas siling rumah tu.. memang nak muntah la mendongak ajer.. pastu tangan lenguh2 pegang kipas sambil repair cable. gayat pulak tu, spender dah basah kepanasan.. kalo tergelincir sikit naya!

pas magrib terus zup pergi PJ. Liza ajak mandi.. perasaan best tak terkira.. lama dah tak mandi kolam renang ni.. haha.. habis satu kolam aku redah. airnya tak dela dalam sangat tapi okay la parat2 leher kan.

puas berenang, g all rounder futsal, sek14 PJ. nasib baik dekat2 aje kawasannya. sampai2, tak ada gadis pun. siot la.. ajak aki datang macam gaya nak main mix. grrr.. tapi sudahnya aku pedulik hape.. main jugak.. haha.. bape kali kaki aku kena tibai, tapi nasib baik aku ni kuat orangnya.. so tak ada masalah la.. haha.. planned main sejam, tapi macam syok je, deorang tambah la setengah jam.. letih wooo

"awak boleh main, tapi mata kena pandanh depan. jangan asik tengok bola aje.."

"baiklah. saya main keeper, sebab tu memang mata kat bola ajer.. hihi"



signature2
 

[expect] the un[expect]ed Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez