7/19/2010

mari belajar matematik


Assalamualaikum dan salam sejahtera murid2. hari ni saya, Mighty Math Number Hero (MMNH) akan mengajar anda matematik yang bertajuk Masa dan Jarak.

baiklah murid2 sekalian, sila fokus kerana ini ialah subjek penting untuk anda semua yer.

satu petang, seorang pekerja kilang ABC keluar dari pejabatnya di Subang Jaya pada jam 6.15 petang. dia menaiki kereta dan menuju ke arah Summit dan keluar ke Federal Highway. ia telah mengambil masa 30 min, dengan jarak perjalanan menghampiri 5.5km.

dari federal highway, beliau terus ke jambatan Pulau Pinang kerana ingin menggunakan LDP. perjalanan sejauh 3km itu juga mengambil masa sebanyak 30min.

sepanjang perjalanannya di LDP, dia turut mengambil masa selama 30 min, sedangkan jarak perjalanannya ialah lebih kurang 18km dengan tolerance 2km.

kemudian, dia mengambil masa 20 min untuk ke Gombak melalui MRR2 yang kira2 perjalanan sejauh 9km. akhirnya pekerja kilang itu sampai ke rumah 10 min kemudian.

dilaporkan tiada sebarang kemalangan jiwa sepanjang perjalanan tersebut.

soalan;

1) jam berapakah pekrja kilang ABC sampai ke rumah?

2) berapakah purata kelajuan kereta itu? (hint: halaju = jarak bahagi masa)

3) sekiranya dia melalui KESAS highway yang memerlukan tol sebanyak RM4.40. adakah ianya lebih berbaloi2?

baeklah, saya harap anda semua faham. jangan lupa siapkan kerja rumah yer. jumpa lagi di hari dan masa yang sama. bye~ A.L.O.N.G. along! A.L.O.N.G. along! A.L.O.N.G. along!
signature2

13 COMMENT on "mari belajar matematik"

Faiz on July 19, 2010 at 10:55 PM said...

thanks komen kat blog..=) setiap komen anda amat dihargai...
***Hit My Latest Update Here***

en_me on July 20, 2010 at 1:41 PM said...

jauhnyerr berjalan tewww.. uhuhu

HUDA on July 22, 2010 at 5:44 AM said...

hehehe~ jauh kan.. T_T

jane on July 25, 2010 at 11:29 PM said...

aku tk tau
sbb boodo dlm math

keh3x

HUDA on July 26, 2010 at 9:40 PM said...

poyo jer Jane nih~ ;P

lily lotus on July 27, 2010 at 1:04 PM said...

astaga. kreatif sungguh entry ni. tapi saya malas nak fikir. otak dah tepu :D

duta_illuzm on July 28, 2010 at 5:58 PM said...

cikgu2...ade soalan...

kat subang jaya ade kilang ABC ek???

huda said...

lily~ hehehehe...cube masuk dalam oven, cair tak ;p

duta_illuzm~ ader..cuba gugel. kalo jumpe lah..hehehe

Aidi-Safuan on July 30, 2010 at 11:13 PM said...

ala, soalan nih susah la. kasik la soalan senang sket... :(

HUDA on July 31, 2010 at 7:41 AM said...

susah? ape nak jadi ngan muri2 sekarang ni? isk2..

easy on August 21, 2010 at 11:07 AM said...

hye.bleh tak berkenalan ngan kmu smua?sya dah bca dah smua dialog korang 2 so......feel cam mau kwan2 ngan kmu smua.........and sya ada soalan napa jauh sangat pemandu 3 nak memandu.????

easy on August 21, 2010 at 11:07 AM said...

hye.bleh tak berkenalan ngan kmu smua?sya dah bca dah smua dialog korang 2 so......feel cam mau kwan2 ngan kmu smua.........and sya ada soalan napa jauh sangat pemandu 3 nak memandu.????

yussz on October 3, 2010 at 2:19 AM said...

1. 6.15 + 120min = 8.15 malam
2. purata kelajuan = 18.75km/jam
3. itu tak tauu.. sebab tak duduk sana.. tapi kalau saya gunakan wang lebih bebaloi dari tenaga.. :D

tadi search di google nak buat entri pasal matematik. tau2 sampai kat sini pla.. hehe

betul ke tak jawapan tu tak tau la.. cuba try test uji.

 

[expect] the un[expect]ed Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez