5/24/2010

Kisah katak kecil


Assalamualaikum dan selamat sejahtera kawan-kawan. hari ini saya mahu bercerita tentang katak kecil.




pada suatu hari, ada segerombolan katak-katak kecil 


sedang berlumba lari

tujuannya ialah untuk 


mencapai puncak menara yang sangat tinggi. 



penonton berkumpul bersama mengelilingi menara untuk menyaksikan perlumbaan dan memberi semangat kepada para peserta.

 perlumbaan bermula.... 
secara jujur, 

tidak seekor pon yang benar-benar percaya bahawa katak-katak kecil itu akan mencapai puncak menara.


"jalannya terlalu sukar!!"

"mereka tidak akan sampai ke puncak" 

"menara itu terlalu tinggi untuk mereka capai"


satu per satu katak kecil mula jatuh.



kecuali mereka yang tetap bersemangat menaiki menara perlahan-lahan... semakin tinggi... dan semakin tinggi..




penonton terus bersorak

"terlalu sukar! tiada seekor pun akan berjaya!!"






lebih banyak lagi katak kecil berasa lelah dan menyerah


tapi ada seekor katak yang teguh mendaki


ia tidak mahu menyerah!


akhirnya, semua katak menyerah kalah. dan katak kecil tadi adalah satu-satunya katak yang terus mendaki dan tiba ke puncak dengan jayanya.


semua katak kecil tertanya-tanya; bagaimana ia mampu melakukannya?


tiada sebarang jawapan yang diberikan katak kecil itu kerana ternyata


katak itu memang PEKAK


----------------------------------------------


pengajaran:
jangan terlalu mendengar kata-kata orang lain yang cenderung kepada kutukan atau kata-kata negatif terhadap cita-cita yang kita impikan kerana mereka mengambil sebahagian besar mimpi dan cita-cita kamu lalu membunuhnya.

selalulah mendengar kata-kata semangat yang memotivasikan diri kita kerana segala yang kita baca, lihat dan dengar mampu mempengaruhi setiap perilaku.

dan selalulah berfikiran POSITIF

yang paling penting;

BUAT PEKAK APABILA SESEORANG MERENDAH-RENDAHKAN KAMU

I CAN DO THIS! AND I REALLY CAN DO THIS!


percayalah pada diri sendiri. renung2kan dan selamat menggapai cita-cita~



myself

5 COMMENT on "Kisah katak kecil"

Eisha on May 24, 2010 at 4:01 PM said...

yup surround ourself with +ve people :)

HaiRoZa ErNy on May 24, 2010 at 6:54 PM said...

DAT IS SO TRUE..PEDULIKKAN PE ORG KATE..SBB BILE KITE MULE..THE ONLY 1 YANG BOLEH SUDAHKAN N SUPPOSE TO FINISH IT ADELAH KITE..ORG LEN PE DORG TAHUKAN...GO GO KATAK...~HEHE

zxara on May 25, 2010 at 8:51 PM said...

ni yang rase cam nak jadi pekak jugak nih.. hehe :P papepon mmg nice cite ni utk wat modal cite kat adek aku nnti..

Clairvoyant on May 26, 2010 at 3:36 PM said...

k eisha; jgn abaikan org -ve. boleh bimbing mereka ke +ve. huhu

eny; yups~ kalo ade org downkan kite, ingatkan katak. ops~ hehe

zxara; uiks, jgn jd pekak. buat2 pekak jer. hehe

akira sendoh on June 2, 2010 at 1:28 PM said...

yea..suker..:P

 

[expect] the un[expect]ed Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez