3/28/2010

ade saje la yang tak kena!


setiap kali aku g interview atau ape2 saje yang berkaitan dengan recruitment untuk kerja, mesti ada perkara-perkara yang tak sepatutnya berlaku, terjadi kat aku. minggu ni je, ade satu kisah interview yang memalukan diri sendiri berlaku kat aku, tapi aku tak mao share kat sini walaupon orang selalu cakap sharing is caring ker, sharing is sexy ker, aku tak pedulik. aku sangat malu pada hari tuh! huh.

pagi tadi, aku ade exam kat INTECT UiTM. ni dikire sbg salah satu stage recruitment. semua persediaan aku dah buat. korek-korek rencana kat Utusan, slip exam dah print. pensel ade. pen cukup dakwat. pemadam walaupon bulat kecik dan comel, tapi berbaloi-baloi la nak padam kesan pensel. aku bangun agak awal stgh jam dari hari-hari biasa.

bila dah recruitment ni dibuat satu Malaysia, jalan nak masuk uitm jem tu perkara biasa la kan. aku park kete agak jauh la dari dewan. duduk jer dalam dewan, aku teringat aku takde IC. budus! wallet tinggal dalam kete!

aku berlari..berlari dan terus berlari. hilang kesopanan aku sebagai gadis ayu. dah la kain baju kurung aku tu menghadkan pemanjangan langkah kaki aku. ade masenye aku selak kain aku kasi UP sket. tu pn sebab jeling-jeling takde orang kat keliling.

aku masuk dewan, pengawas peperiksaan dah mula briefing pasal paper. aku kalut-kalut lorek no IC kat kertas OMR 2 keping. kire aku sorang je la yang panas dalam dewan. baru lepas eksersais la katekan. tibe-tibe aku rase pening-pening macam ade gempa bumi 10 skala ritcher kat Sumatera. ohooohoi!! kerusi aku goyang la pulak! aku bangun tukar sendiri kerusi tu. sampai aku tersepak-sepak la barang candidate laen yg letak kat atas lantai.

aku semakin tenang bila jawab EQ test. tiba-tiba, pengawas peperiksaan tanya aku, "mane slip untuk simpanan urusetia?" ehhhhh..ade ker? tak tau pon. ade satu ni jer - baca: slip untuk simpanan calon. (dalam masa yang sama otak aku ligat berfikir. rupenye kertas lagi satu yang aku print tu untuk urusetia! aku dah conteng-conteng save no plate kete abang ensem arituh!) bazir masa aku pikir pasal slip. tak pasal2 kene tulis nama kat slip baru. huh

soalan pengetahuan am sangat la senang. memang la sebab aku hentam kromo semate-mate. 80 soalan weyy bukan sikit. aku ni mane rajen bace paper. ape aku bace malam tadi, sepatah pon tak de. lantak la. bila masuk soalan math, aku jawab 20/40 soalan dengan tenang sampailah aku sedar tinggal 30 min masa untuk menjawab! ade 1 seksyen yang aku tak jawab lagi! nasib baek soalan English basic. kalo ade salah gak......... mengong, krem otak aku jawab soalan statistik tanpa kalkulator. pening-pening sampai 8x3 pon aku tak tau.

dah la tu. panjang sangat aku membebel. pengajaran untuk semua,


bersedialah untuk menghadapi sebarang kemungkinan dan atasilah ia sebaiknya. kita mampu merancang, dan Allah lah penentu segalanya.
myself

23 COMMENT on "ade saje la yang tak kena!"

hans on March 28, 2010 at 11:02 PM said...

eh,sampai ker tak komen den tadi?

hans on March 28, 2010 at 11:02 PM said...

hahahaha
den dapat merasai kepenatan ko dari mula sampai habis exam tu

Huda on March 29, 2010 at 6:52 PM said...

ehehe..riso plak ko komen tak sampai.
penat wooo...sambil jawab exam perut keruk2 mintak makanan. hahahaha

HonEyBuNNy on March 29, 2010 at 6:59 PM said...

tol tu sis...kita merncg allah tentukan ...tp kita plu wat terbaik dlm semua asoek kan...;-)

simieY on March 29, 2010 at 7:02 PM said...

lain kali jangan kelam kabut yer..

Mr Rulez on March 29, 2010 at 11:10 PM said...

uit..2lar, len kali kena prepared..asyik kwn ngn laki kuat mjok jer...hehe

Mr PenyuBiru on March 29, 2010 at 11:15 PM said...

sharing is sexy? 1st time dengor ni.hehe

aleen adela akoo ^_* on March 30, 2010 at 10:37 AM said...

ko neh hambek exam ape kak huda oi..kpli kah?

Huda on March 30, 2010 at 6:55 PM said...

HonEyBuNNy yes2~ tapi aku dah try buat yg terbaik, tp still berakhir ng kekalutan. huhuhuhu

baiklah simieY~ berusaha! berusaha!

Mr Rulez, xde la asek jer. deorang yg nk majok.. hahaha

first tym eks Mr PenyuBiru.. hehehe boleh la lepas ni kalo jumpa lagi, jadi 2nd tym plak. hohoh

bukan lah aleen oi~ ni exam khas UiTM buat utk jwtn pengurusan n profesional. hehe

Insan Marhaen on March 31, 2010 at 8:28 PM said...

Tapi aku ok, hari ni. serba kena....

Huda on April 2, 2010 at 9:03 PM said...

hehe..alhamdulillah~

I'M NOT mr_PERFECT on April 3, 2010 at 6:12 PM said...

hahahaha..sabar je la

YucIkA on April 5, 2010 at 7:03 AM said...

xpe2...dah lepas kn?? bsenya klu susah2 tu adalah benda sng nk dpt tu..

Huda on April 7, 2010 at 12:43 AM said...

messy kan nic. huhuhuhu ske ati je aku panggil ko nic. haha

eka, insyaAllah kalo ade rezeki tu tak kemane...hehehe

M!Er4N on April 22, 2010 at 7:31 PM said...

ciannya kt dia..xpe truskan berusaha k :)

UglyPooh on April 30, 2010 at 11:55 AM said...

hehe...mmg la gtu g interbiu.
ada je yg tk kena...tinggal itu tinggal ini. seksa kan. huhu

Nashays on May 2, 2010 at 10:58 AM said...

sabar aje laa...
kalau rezeki tak ke mana...
usaha lagi ye..

Huda on May 2, 2010 at 2:03 PM said...

mieran; baiklah :)

UglyPooh; seksa. rasa geramjer. huhuhuuhu

Nashays; insyaAllah ;)

MofizPutra.com on May 2, 2010 at 4:41 PM said...

banyak2 bersabar teruskan usaha,insyaalah berjaya amin :)

Huda on May 2, 2010 at 10:47 PM said...

tenkiu :)

Mia Liana on May 12, 2010 at 2:35 AM said...

usaha itu tangga kejayaan

Huda on May 12, 2010 at 6:55 AM said...

tenkiu mia :)

md nasir on May 13, 2010 at 9:34 AM said...

bila kita dah panik,semua benda jadi kelam-kabut..
tp mana tau rezeki,disebabkan kelam-kabut tu bleh lulus cemerlang...

http://www.stormreaders.net/mNasir

 

[expect] the un[expect]ed Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez