10/08/2009

Jangan marah, nanti cepat tua


dulu lah, masa zaman sekolah rendah, orang selalu berkata begitu.

aku selalu berfikir. kenape ye? mesti dijawab, yelah, bila kita marah dahi kita akan berkerut. kan nampak garisan2 seolah2 kita dah tua. oh begitu rupanya.

tapi, masa aku kerja kat UM dulu, aku adelah gi satu erm ceramah lah. tajuknya : Cardiovascular Disease. aku tak salin la pulak nama penceramahnya siapa. lepas dari ceramah tu, aku terfikir satu perkara. bila kita marah, resah, takut, jantung kita akan berdegup kencang kan. pastu, siapa yang ade penyakit darah tinggi, mulalah menengking, sakit dada, sesak nafas n so on.

(peringatan: ini adalah apa yang aku fikirkan semata2) mungkin ini jawapan yang aku nak untuk persoalan, kenapa cepat tua. aku rasa, patutnya jangan letak nanti cepat tua, cuba tukar; "janganla marah, nanti cepat mati"

ops. lagi sensitif. haha. kenapa? baiklah kelas. mari kita mulakan sesi perbincangan pada hari ini.
sakit jantung adalah satu penyakit yang tiada tanda-tanda awal. ia boleh menyerang pada bila-bila masa sahaja. sedikit maklumat tentang jantung:
1) mengepam darah sehingga mencecah rangkaian sejauh 60 kilo batu jaraknya.
2) 93600 degupan sehari (65 degup seminit x 60 min x 24 jam)
3) mempunyai jumlah degupan yang sama untuk semua orang iaitu lebih kurang 2.5 bilion-3 bilion kali. lebih daripada tu, orang tu akan terus padam. jantung tak boleh berfungsi lagi. pakai Artificial Heart pun takkan mampu lawan kuasa Allah.

cuba kira, sehari 93600. berapa lama boleh tahan? 3.42x10^7 setahun. bolehlah cecah umur 70-90 tahun. itupun kalau jantung kita konsisten berdegup 65 kali seminit. jadi, jagalah kesihatan jantung anda. elakkan makanan yang berkolesterol tinggi. kalau malas bersukan, rajin2kan berjalan. kepada atlet sekalian, bila bersukan pastikan heart rate anda tidak melebihi target heart rate.

target heart rate = 220 - age. aku, 220-23=197. daaa~
myself

11 COMMENT on "Jangan marah, nanti cepat tua"

Ena BeaRy on October 9, 2009 at 9:12 AM said...

ooooo.....
hud..even ko citer byk n kuar kan sikit fakta..tp atleast isi gak minda aku..aku xtau pun fakta yang jumlah jantung berdegup setiap manusia tu same....skg br aku tau...thanx tau....ko mmg cikgu huda yang ku cari2 selama ini...hahaha

Ini ialah Alia Fazlin. on October 9, 2009 at 9:54 AM said...

pergh gile ah.
kalo camtu, leh andai kan pade umur brape aku mati.
dokter huda. sila la post berkaitan kesihatan2 ye.
teringin gak nak belajar.
wi wu wi wu.

Andy on October 9, 2009 at 10:20 AM said...

bagus juga benda kamu pos itu

mardotti zaaba on October 9, 2009 at 10:36 AM said...

makaih. extensive punya ceramah kesihatan

Huda on October 9, 2009 at 10:45 PM said...

ena :01 hehe, bagus2. walaupon sikit, ia tetap ilmu. huhu

yot :12 banyak la. maknenye sepanjang masa ko kene check heart beat ko. huhu

Andy :01 tengz

mardotti :22 haha, at leas tak expensive

Andy on October 10, 2009 at 9:13 PM said...

dan say ad anampak kamu di ruumz dan twitter, thanx juga ya :')

Huda on October 10, 2009 at 10:10 PM said...

Andy, no biggie~ :19

Andy on October 10, 2009 at 10:29 PM said...

hoho. sama memberi dan merasa.....erk?! hehehe

Huda on October 10, 2009 at 10:48 PM said...

sama2 terasa..erk?:14 hehehe

Andy on October 10, 2009 at 10:50 PM said...

hahahahahahaahaha...mana ada terasa leh.... :p

Huda on October 11, 2009 at 12:06 AM said...

nothing other than jz kiddin lor~ :22
- :24 celcom broadband macam celcom narrowband :16-

 

[expect] the un[expect]ed Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez