9/03/2009

IKIGAMI: The Ultimate Limit GANBATTE IKIMASSHOI


My birthday will be coming soon,
just another candle
My heart shakes trying to balance all the things
weighing on me from all sides

I don’t like disputes,
but in my heart
I’m always pointing a gun at someone

Even if I have to push others
I want to be on the victory stand
Wanting something, aiming for something

A signpost is what everyone is looking for

What is this thing called “being alive”?
Is it to fight?
Or to stay out of the fights?

What is this thing call “right”?
Is it not to make a mistake?
Or not to lose sight in it?

I want tears to age me
smile lines to grow
with my loved ones
I want my back to bend under a weight
It hurts how much I want to be happy
It hurts how mnuch I want to make you happy

But even so, the time to forget will come

What is this thing called “kindness”?
Is it to forgive?
Or not to forgive?

What is this thing called “love”?
Is it to be considerate?
Or is it to conceal a doubting heart?

Lost in the rain
Lost in the wind
but I will always find the way

What is this thing called “being Alive”?
Is it to fight?
or is it to continue to protect?

From now on, every step that I take
will not be towards death
But towards Life

From now on, every word I sing may be embarassing
But it will be aimed at people’s hearts
And be my SignPost

ini ialah translation bagi lagu Michishirube (Signpost). boleh klik kat tajuk lagu untuk dengar. baru je habes tengok movie ni. agak complicated ceritanya atau aku sendiri tak fokus masa tengok cerita ni. huhu. yang aku paham, implikasi dari satu peperangan, kanak2 akan diberikan capsule yang mana, sebelum umur mereka mencecah 25 tahun, mereka akan mati sebab kapsul itu telah menghancurkan jantung mereka. macam heart attack. deorang tak sakit, tapi mati serta merta pada masa yang dijangkakan. jadi, ada seorang digelar ikigami, akan hantar notification kepada victims, 24 jam sebelum mereka akan mati. mereka diberikan kemudahan percuma seperti makan, pakai dan tempat tinggal.

cerita ni agak sedih sebab kita melihat dan bersama disaat2 terakhir seseorang tu. lagu diatas dinyanyikan oleh salah sorang mangsa, yang mana dia asalnya seorang penyanyi jalanan. dia ada kawan, sama2 menyanyi. kemudian, datang 2 orang lelaki yang nak dia menyanyi dengan syarikat dia, tapi kawan dia tak dapat. pada hari dia mati (5 min sebelumnya) dia berada di mata dunia untuk buat show. dia ambil kesempatan ni untuk menyanyikan lagu yang dia selalu mainkan bersama kawan dia dijalanan.

lagi sorang mangse pulak, anak yatim piatu sejak kecik. parents dia mati eksiden. yang terselamat hanya dia ngan adik perempuan dia, tapi adik dia buta. dia ni kira macam barua along yang kutip duit la (rasenye). satu hari, dia dapat bonus, dia janji nak jaga adik dia. dia beli satu rumah yang mana ada banyak pokok sakura (nama adik dia Sakura) kat luar. lepas dia beli rumah, dia dapat notification tu, so dia decide nak derma mata kat adik dia. adik dia dapat tau, dia cakap dia tak nak mata tu kalo abang dia mati. tapi abang wat plan, cepatkan jam + cepatkan waktu pembedahan supaya adik dia dapat tengok dia sebelum mati.

banyak lagi, tapi bagi aku ini je yang menarik. menyayat hati. tapi kan, daripada wat notification tu, kenape deorang tak wat research untuk sembuhkan mangse? (mau ceritanya panjang berjela Huda oi..huhu)

pengajaran: Appreciate every little single things before its late. huhu

p/s: ayat pertama lirik ni ade kene ngene ngan aku.. hahahahaha~!

myself

2 COMMENT on "IKIGAMI: The Ultimate Limit GANBATTE IKIMASSHOI"

gugulea on September 4, 2009 at 1:44 PM said...

WAHAAAA !!
cam best je cite ni !
nak tgk jugeeee.

Huda on September 4, 2009 at 3:27 PM said...

tengokla~ bukan macam, tapi memang
eheheheh

 

[expect] the un[expect]ed Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez