1/18/2018

Pulau Indah 180 Malaysia 2018

0 COMMENT
Event berbasikal roadrace pertama yang aku masuk seumur hidup aku, bawak roadbike. sebelum ni pernah la masuk Melaka Century Ride 2015, tapi masa tu aku bawa MTB je. 

preparation memang takde. team yang aku join ni boleh katakana last minute jugak la inform nak cari teammate perempuan. 4 minggu sebelum event aku dapat pinjam 1 basikal RB kawan aku walaupun basikal tu agak besar & tak berapa sesuai untuk aku. dapat la cuba untuk buat long distance 160km.

masa mula-mula bawak RB, baru faham. kenapa bila bawak speed bawah 35kmph, tak rasa apa-apa. memang ringan berbanding dengan aku yang bawak MTB selama 4 tahun ni. cuma bila ada steep climbing (contoh: Bukit Miku), memang teruk kalau bawak RB. gear tak cukup!

berbalik pada event PI180 ni, pagi sebelum event memang rasa berdebar. seriau sebab tahu jalanraya untuk route ni tak pernah cantik. jalan berlubang-lubang, berbonggol-bonggol. tapi sehari sebelum event, ada desas desus mengatakan bahawa polis trafik tidak dapat memberi kerjasama kepada event ni. dan pagi tu jugak organiser inform yang memang polis takde untuk jaga traffic, so race dibatalkan dan diganti dengan funride. 

ada yang Tarik diri, tak nak kayuh. ada yang kayuh sendiri-sendiri. tapi ramai yang stay untuk kayuh funride. aku? lega... sebab tak ada race. aku rasa aku belum cukup bersedia nak race sejauh 180km ni.

apepun, tahniah kepada organiser sebab sedaya upaya ambi hati participants. makanan mewah, medal finisher dapat, jersey dapat dan yang paling penting - full refund!

terima kasih GKAB - atas kepercayaan untuk ambil aku sebagai rider perempuan team korang.

1/17/2018

Kekecewaan & Hikmah

0 COMMENT
Adududududu... frustnye lah rasa.

rutin setiap selasa & rabu training futsal, khamis tournament futsal. dalam masa yang sama, setiap rabu ada training basikal. memandangkan setiap hari khamis ada liga futsal, so aku fikir better aku datang training futsal hari selasa & rabu. sekurang2nya aku dah mentally & phisically prepared untuk game khamis.

tapi minggu ni macam tak ngam. selasa training mode bertukar. sejam pertama training basic, sejam kedua friendly match dengan team lelaki. aku yang tak berapa nak perform ni banyak la buat mistake walaupun bola jarang sampai kat aku. setiap kali bola sampai, setiap kali tu la kena gol. which is aku rasa memang membengangkan teammate sendiri la kan. keeper ramai, makanya kitorang kena bertukar-tukar giliran. to be honest, memang aku tak rasa puas main semalam.

hari ni pulak, dah standby nak pergi training futsal, last minute cancel. aku bukan frust sangat training futsal cancel tapi aku rasa frust sebab cancel last minit. at least kalau bagitahu lebih awal, boleh la aku pergi training basikal. lagi frust bilamana liga hari khamis aku tak main / direhatkan untuk minggu ni. adoi. frust bukan sebab tak dapat main liga, tapi sepatutnya aku pergi training basikal. cuaca pulak tengah cantik & training mode pulak Nampak menarik. lama dah rasa nak follow tapi tak pernah ada peluang. rugi aku hari ni.

apepun walaupun minggu ni aku rasa minggu yang paling teruk untuk aku tapi aku tau aku hanya mampu merancang. ada hikmah yang lebih besar Allah nak bagi kat aku In Shaa Allah.

4/14/2017

Hai.. Terasa ke?

0 COMMENT
Hari tu kan, ada lah sorang yang agak hebat jugak dalam bidang yang dia ceburi bagi statement yang menyakitkan hati pendengar yang mungkin mengangkat dia sebagai idola. aku tak lah mengagumi dia sangat. sebab bagi aku manusia ni sama je semuanya. yang buat masing-masing berbeza cuma cara masing-masing berfikir dan bertindak atas sesuatu kehendak. kalau usahanya lebih, kena pulak cara yang betul, maka hebat lah orang tu berbanding orang lain. lagi pun segala nikmat & hikmat ni semua milik Allah yang mutlak. semua ni pinjaman je. hehe

tapi yang buat ramai sentap bila dia seorang yang dikira antara orang yang terbaik, mengeluarkan kenyataaan seolah-olah menghina orang yang baru mula belajar atau berjinak-jinak dalam dunia sukan. tapi dia memang dah minta maaf secara terbuka dekat facebook dia walaupun statement mengecilkan hati tu keluar kat tv. katanya, pihak media yang potong banyak maka jadilah ayat yang seakan menghina itu.

yang kecil hati, terasa, confirm lah meradang. yang baik dengan dia atau nak jaga aib dia pulak cuba backup dia.

tapi apa yang aku nak sampaikan, dalam dunia yang penuh fitnah ni, tak kira lah setinggi mana kedudukan kita, bila melakukan sesuatu perkara, eloklah untuk mengelak dari meletakkan diri kita dalam kancah fitnah. bila bersembang tu, gunakan ayat yang baik-baik. doakan yang baik-baik. jangan bagi ruang untuk orang meletakkan kita dalam kutukan dan kritikan masyarakat.

bukan senang, tapi berdoalah supaya kita semua terhindar daripadanya. salam Jumaat & salam Surah alKahfi

Barangsiapa menempatkan dirinya atau pergi ke tempat yang menimbulkan persangkaan, maka janganlah menyesal jika orang lain bersangka buruk padanya! (Saidini Umar Al-Khatab) 
 

[expect] the un[expect]ed Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez